Erfurt – Srednjovjekovni šarm, bogata historija i duhovnost

Historija ovdje seže najmanje 1250 godina unazad. Srednjovjekovni šarm grada, bogata historija i duhovnost čine Erfurt magnetom za turiste i znatiželjnike iz cijelog svijeta.

0-5

Fotografije i tekst: Emira Azganović

Erfurt, smješten na raskrsnici starih njemačkih i evropskih trgovačkih puteva danas je glavni grad pokrajine Tiringija koji broji oko 200.000 stanovnika.  Još je u 16. stoljeću veliki reformator Martin Luther istakao da Erfurt ima idealnu poziciju, tvrdeći da je na tom mjestu morao nastati grad. Prvi pisani trag o postojanju grada datira još iz 742. godine kada je Erfut pomenut u pismu upućenom papi Zahariju. Sv. Bonifacije, misionar i nabiskup, također je isticao područje Erfurta, smješteno na plodnim poljanama uz tok rijeke Gere, kao područje predodređeno za sjajnu budućnost, pa je iz tog razloga i predložio da Erfurt bude sjedište Biskupije.

01-2

Katedrala Blažene Djevice Marije i crkve sv. Severine

Nezaobilazni ukras gradskog krajolika predstavljaju katedrala Blažene Djevice Marije i crkve sv. Severine, koje čineći jedinstven sakralni kompleks dominiraju gradskim pejsažom. Veći dio katedrale sagrađen je tokom 14. i 15. stoljeća u gotičkom stilu, no niži dio tornjeva katedrale sagrađen je u romaničkom stilu, te pripadaju crkvi sagrađenoj 742. godine na istom mjestu, za biskupa Bonifacija. 3. aprila 1507. godine, Martin Luter,  reformator katoličke crkve i začetnik protestantizma u katedrali Blažene Djevice Marije stekao je zvanje svećenika.

2-23

Crkva Sv. Augustina u Erfurtu

U ulici Augustinerstrasse nalazi se Avgustinski samostan iz 13. stoljeća, osnovan 1277. godine. U tom je samostanu Martin Luther postao redovnik 1505. godine. Organizirani obilazak Crkve i Samostana obuhvata posjetu malenoj sobi u kojoj je boravio, obilazak kapele Sv. Elizabete, ukrašenu prekrasnim muralima, posjetu izložbenoj postavci predmeta iz života ovog čuvenog reformatora katoličke crkva, kao i obilazak zajedničkih prostorija nekada namijenjenih studentima, u kojima je boravio Martin Luther kao sedamnaestogodišnjak 1501. godine.

3-17

Nedaleko od samostana nalazi se Erfurtski univerzitet – Collegius Maius iz 1379. godine, peti najstariji univerzitet u Evropi, u kojem je Martin Luter studirao teologiju.

Sinagoga i riznica u Erfurtu

Sagrađena 1100. godine, sinagoga u Erfurtu najstarija je građevina te vrste u Evropi. Danas se u ovoj izvanredno očuvanoj srednjovjekovnoj građevini nalazi i riznica, u kojoj se čuvaju izuzetno rijetke kovanice i dragocjeni nakit za koje se vjeruje da su bili sakriveni za vrijeme epidemije kuge iz 1349. godine te progona jevreja iz grada. Kolekcija je otkrivena 1998. Godine, prilikm građevinskih radova u starom jevrejskom dijelu grada, a sadrži više od 3.000 srebrenjaka, više od 700 zlatnika te 14 zlatnih poluga iz 13. i 14. stoljeća. Ostale znamenitosti vezane za jevrejsku zajednicu grada Erfurta svakako su mala sinagoga, bogomolja iz 19. stoljeća, koja sada služi kao izložbena postavka sa eksponatima iz života erfurtskih Jevreja kao i Mikveh – kupatilo iz 13. stoljeća, koje je nekada služilo za obavljanje vjerskih obreda, a danas služi kao muzej.

Najveća poznata srednjovjekovna Tora potječe iz Erfurta. Ova sveta knjiga se sastoji od dva toma, od kojih svaki teži 50 kg, te se kao takva smatra najvećim postojećim hebrejskim rukopisom Biblije ispisanom na pergamentu. Originalni uvez drugog toma ove Biblije jedan je od izložbenih eksponata.

U sastavu riznice čuva se i jedan od samo tri postojeća srednjovjekovna jevrejska vjenčana prstena, prepoznatljiva po “kućici” na vrhu, koji su Jevrejke nosile na kažiprstu.

Krämerbrücke – najduži naseljeni most u Evropi

Erfurt je grad mostova. Rijeka Gera teče duž starih gradskih zidina, te se grana u nekoliko vodotoka koji presijecaju cijelo područje grada. U gradu postoji čak 216 mostova.  Najpoznatiji most u Erfurtu je most Kremer (Krämerbrücke – trgovački most) koji je ujedno i najduži naseljeni most u Evropi, s obje strane omeđen kućama u kojima ljudi žive i rade. Most, sagrađen 1325. godine,  cijelom dužinom je pokriven stambenim objektima, dok su se na oba kraja mosta nalazile crkve, od kojih jedna postoji i danas.

00-2

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

11

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Kaisersaal – Carska dvorana

Carska dvorana u Erfurtu najstariji je centar kulturnih dešavanja i okupljanja u Njemačkoj. Nakon obimnog renoviranja, dvorana je ponovo otvorena 15. maja 1994. godine. Dvorana je sagrađena početkom 18. stoljeća, a prvobitno je planirano da služi kao plesna dvorana, mada je služila i kao scena za izvođenje predstava putujućih pozorišnih družina, poput Goetheove Weimarske pozorišne družine. U Carskoj dvorani 1791. godine održana je i svjetska premijera Schillerovog „Don Carlosa“, kojoj je pristustovavo i sam Schiller. Na Napoleonov poziv, ruski car Aleksandar I došao je u Erfurt kako bi prisustvovao Kongresu evropskih vladara i šefova država, koji je održan u Carskoj dvorani. Tokom 19. stoljeća, ovom su dvoranom odjekivali tonovi čuvenih izvođača i kompozitora poput Paganinija, Listzta i Schumanna.

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Stadtmuseum – Gradski muzej

U bogato ukrašenoj renesansnoj zgradi iz 1607. godine smjestio se historijski muzej u kojem je prikazana bogata povijest Erfurta, od početaka do 1990. godine. Na četiri etaže, posjetitelji mogu dobiti uvid u mnoge aspekte gradske kulture, ekonomskog razvoja, politike i religije.

Erfurt se može obići tramvajem koji kruži uskim i krivudavim uličicama sa obnovljenim renesansnim gradjevinama i poludrvenim kućama još od 1894. godine.

“U Erfurtu na Sajmu turizma (German Travel Mart 2015) smo boravili na poziv beogradskog ureda  Nacionalne turističke organizacije Njemačke, zajedno sa novinarima i turističkim organizacijama iz čitavog svijeta.”

ThüringenCard je prva all-inclusive kartica za cijelu državu s kojom možete napraviti velike uštede. Kartica je dostupan u tri različite verzije s različitim razdobljima korištenja. Više informacija o Erfurtu i mjestima koja ne biste trebali propustiti prilikom posjete, možete pronaći OVDJE

Iz Bosne i Hercegovine u Erfurt možete putovati po veoma niskim cijenama s tuzlanskog aerodroma, low cost kompanijom Wizzair, koja ima letove za Frankfurt. Iz Frankfurta za Erfurt najbrža i najpovoljnija opcija je voz – DB – Deutsche Bahn.

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content