Etno sela Crne Gore: Odmor visoko u planini

Etno sela Crne Gore mjesta su gdje ćete doživjeti duh davno prohujalih vremena, jesti zdravu hranu i napuniti baterije za nove izazove.

Fotografije ustupila NTOCG

Dan, noćenje ili višednevni boravak u nekom od brojnih etno sela nudi najviše onog drugačijeg. Više je razloga zašto je to tako. Crnogorska etno sela nalaze se na posebnim mjestima, obično na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara, ili većoj, okružena prirodnim atrakcijama i napravljena od drveta i kamena. U njihovoj neposrednoj blizini pretežno su izgrađene planinarske i biciklističke staze, te teku rijeke ili jezera za krstarenje i rafting. Ovakva etno sela pružaju doživljaj netaknute prirode, slike drevnog načina života, harmoniju s prirodom i osjećaj slobode.

 

Top etno sela Crne Gore

Magične ekološke sredine nude domaću kuhinju, lokalne specijalitete, ali i pomoć pri upoznavanju okoline. Na top listi najljepših etno sela Crne Gore nalaze se: Izlazak, Milogora u Pivi, Nevidio, Jatak u Pošćenju, Vuković kod Bijelog Polja, Komnenovo kod Plavskog jezera, Montenegro u Brezni, te eko katuni Vranjak na Bjelasici i Štavna na Komovima.

 

Ako vas nanese put, mada je izvjesnije da će to biti uska staza, do bajkovitih kućica koje mame tišinom, ne oklijevajte, svratite. Domaćini će se radovati, a vi ćete imati priliku da vidite kako su stočari živjeli vijekovima ljeti, u kolibama visoko u planini.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content