EU4Business: Oživljavanje turizma u BiH

Kroz podršku novim inicijativama, Evropska unija već je pružila značajnu podršku za ublažavanje negativnih utjecaja pandemije na turizam, te za strateško usmjeravanje sektora. Najbolji primjer je jedan od vodećih programa Evropske unije – EU4Business.

Foto: EU4Business

Ovaj program podržava turistička partnerstva kroz svoju komponentu bespovratnih sredstava u vrijednosti od preko 1,5 miliona eura s ciljem podrške turističkim proizvodima, pristup međunarodnim tržištima i korištenje najnovijih ICT alata u turizmu. Pored toga, Evropska unija planira obezbijediti određena bespovratna sredstva i za pomoć malim i srednjim poduzećima u sektoru turizma.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler 

“Očuvanje i stvaranje radnih mjesta u turizmu među glavnim je prioritetima pomoći Evropske unije za cjelokupni oporavak bh. ekonomije od posljedica pandemije COVID-19. Već smo započeli s kratkoročnim aktivnostima kako bismo pomogli da se turistički sektor ‘resetuje’ u 2021. godini, uključujući pružanje bespovratnih sredstava za turistička partnerstva. Evropska unija je spremna pružiti i značajniju finansijsku podršku, međutim ozbiljan napredak ne može se postići bez strateškog pristupa i ozbiljnog planiranja na nivou cijele zemlje, što znači usvajanje strateškog okvira. 

Johan Sattler; Foto: EU4Business

Tokom godine sam imao priliku susresti se i razgovarati s turističkim udruženjima i predstavnicima poslovnog sektora kako bih dobio informacije o izazovima s kojima su suočeni. Važno je istaći da privatni sektor mora biti bolje uključen u definisanje politika kroz strukturni dijalog, a pandemija je nanovo ukazala na određena sistemska pitanja koja rezultiraju obeshrabrivanjem ulaganja u BiH. Ovo su pitanja s kojima se vlasti moraju početi hitno baviti, a Evropska unija je spremna da pomogne. Sljedeće godine planiramo organizovati donatorsku konferenciju kako bi se promovirala ulaganja i budući razvoj politika u bh. turizmu.”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content