Eugen Savojski – Austrijski vojskovođa koji je spalio Sarajevo

Osoba čiji je dolazak bio koban za Bosnu, a naročito za Sarajevo

Princ Eugen Savojski jedan je od najistaknutijih austrijskih vojskovođa i najpopularnijih historijskih junaka. Nakon neuspjelog pokušaja da bude primljen u francusku vojsku, ovaj francuski plemić i tada student matematike, stupio je u austrijsku vojsku i kroz kratak period od običnog činovnika postao je svjetski poznat vojskovođa.

Ostao je upamćen i u historiji Bosne i Hercegovine, ali ne kao junak, već kao osoba čiji je dolazak bio koban za našu zemlju, a naročito za Sarajevo. Za manje od mjesec dana provedenih u Bosni, uspio je sa svojom vojskom opljačkati mnoge gradove uz rijeku Bosnu i skoro do pepela spaliti Sarajevo.

POHOD NA BOSNU

Ohrabren pobjedom nad Osmanlijama kod Sente, Eugen je 6. oktobra 1697. godine sa šest i po hiljada vojnika iz Osijeka krenuo u osvajački pohod na Bosnu. Kod Broda prelaze Savu i bez nailaska na otpor zauzimaju Doboj i Maglaj, a 22. oktobra svoju pljačkašku avanturu po Bosni nastavljaju u Sarajevu. Bosanskim vlastima po glasnicima  šalje pismo opomene i traži da se Sarajevo preda, te da mu pošalju izaslanika. Kako izaslanik nije stigao, Eugen s vojskom zauzima grad, razaraju ga i skoro u potpunosti spaljuju.

Iako se o napadu ne zna mnogo, najviše detalja je opisano u dnevniku Eugena Savojskog, čiji dijelovi su objavljeni u djelu Noela Malcolma Historija Bosne. U dnevniku stoji da i to da je, tog kobnog, 23. oktobra rasporedio vojnike na brdu koje dominira iznad grada.

Odatle sam uputio pojedine odrede da poharaju grad. Turci su već sklonili najvrjednije stvari, ali su svejedno ostavili za sobom veliku količinu svakojake robe. Pred večer je grad planuo. Inače se nalazi na širokom prostoru i potpuno je otvoren; ima 120 lijepih džamija. Sutradan sam još ostao u Sarajevu. Prepustili smo grad i svu okolicu vatri. Naš jurišni odred koji je progonio neprijatelja vratio se s bogatim plijenom i mnogo žena i djece, nakon što su pobili svu silu Turaka – tako je posjetu Sarajevu opisao princ Eugen Savojski.

UNIŠTENA INFRASTRUKTURA

Prema pisanju historičara, s habsburškim trupama je 25. oktobra 1697. Bosnu napustilo i 40 hiljada katolika nakon čega su katolici postali najmanja vjerska skupina u Bosni. Povlačenje je išlo istim putem kojim je Eugen stigao u Sarajevo, a putem su njegovi vojnici opustošili sve na što su naišli. Nakon napada, u Sarajevu je ostalo tridesetak hiljada seoskog i prigradskog stanovništva. Gotovo cijela infrastruktura grada bila je potpuno uništena, a brojne značajne knjige i dokumenti izgorjeli su u plamenu. 

Eugen je i poslije haosa koji je napravio u Bosni, nastavio svoje operacije na drugim destinacijama. U jednom trenutku se povukao i do kraja života se bavio politikom. Austrijanci ga danas smatraju značajnom osobom u njihovoj historiji, o njemu govore kao o velikom vojskovođi, vrlom političaru i kao o dobro obrazovanom ljubitelju umjetnosti. Princ Eugen Savojski umro je u dvorcu Belvedere u Beču, 21. aprila 1736. kao neženja, bez nasljednika.

Autor: Samila Ivković, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content