Europski film godine je “Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić

Na večerašnjoj 34. po redu dodjeli Europskih filmskih nagrada, bosanskohercegovački film Quo Vadis, Aida? pobijedio je u tri od četiri nominirane kategorije na 34. dodjeli Europskih filmskih nagrada.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija. Naš film je odnio nagrade za najbolju europsku redateljicu, najbolju glumicu, te za najbolji evropski film 2021. Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić najbolja je ovogodišnja europska glumica.

Žbanić se zahvalila Majkama Srebrenice zbog toga što su “najsnažniji glas mira danas i nakon strašne tragedije gdje su izgubile sve muške članove porodice”.

Na dodjeli “Evropskog Oscara” ovo je prvi put da pobjedu u kategoriji najbolji film odnese filmsko ostvarenje sa prostora zemalja bivše Jugoslavije. Film, Quo Vadis, Aida? o genocidu u Srebrenici nominiran je do sada i za nagradu Američke Filmske Akademije Oscar i Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA te dobitnik je Independent Spirit Awardsa i više od 30 nagrada sa različitih svjetskih festivala.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content