Eurovizija 2017: “Ljubav za dvoje” osvojila Evropu, takmičenje naredne godine odlazi u Portugal

Portugalac  Salvador Sobral pobjednik je ovogodišnje Eurovizije. Njegova pjesma “Amae Pelos Dois” oduševila je Evropu. Drugo i treće mjesto zauzeli su Bugarska i Moldavija dok je Hrvatska, za koju je nastupio Jacques Houdek, zauzela 13. mjesto od 26 finalista. Srbija nije dospjela do finala.

Foto: Andres Putting

Pripremila: Abela Purivatra

“Ovo je velika pobjeda za muziku, za ljude koji kreiraju muziku koja nešto znači. Muzika nije vatromet, muzika su emocije i osjećaji.” Rekao je ovo nakon proglašenja, pobjednik 62. takmičenja za najbolju pjesmu Evrope Salvador Sobral. Pobjednička pjesma koju je napisala njegova sestra Luisa “Amae Pelos Dois” (“Ljubav za dvoje”) govori o velikoj ljubavi između brata i sestre. Ljubavi koja je u konačnici osvojila cijelu Evropu.

 

Dirljiva životna priča evrovizijskog pobjednika

Salvador Sobral od fanova i evropske javnosti pokušao je sakriti da je veoma bolestan ali kada nije na vrijeme uspio stići na probe u Kijev, sve se otkrilo.

Britanski Metro objavio je vijest je da Salvadoru hitno potrebna transplantacija srca zbog čega nije mogao širom Evrope promovisati svoju pjesmu, kao što su to radili ostali muzičari.

Dvadesetsedmogodišnji Portugalac je već sa deset godina nastupao na dječijim takmičenjima. Na poznatom muzičkom takmičenju “Idol” u svojoj je zemlji 2007. godine osvojio visoko sedmo mjesto i njegova karijera tada je procvjetala. Kritičari tvrde da je jedan od najvećih nada portugalske i španske muzičke scene.

 

Hrvatska osvojila visoko 13. mjesto

Drugo mjesto osvojio je predstavnik Bugarske Kristian Kostov koji je dobio najviše glasova publike, a treće mjesto pripalo je Moldaviji.

Hrvatski predstavnik Jacques Houdek, koji u svojoj pjesmi “My Friend” kombinirao stilove pop i operskog pjevanja, zauzeo je 13. mjesto. “Ljudi hvala vam puno! Hvala puno, od srca, svima koji ste vjerovali u nas” – s osmijehom je, nakon takmičenja, zahvalio Jacques. On i njegova ekipa zadovoljni su 13. mjestom te su izrazili nadu da će se napredak Hrvatske narednih godina nastaviti.

“My friend” je pjesma o osjećaju zajedništva, prijateljstvu i prihvaćanju različitosti.

Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk i Timur Miroshnychenko bili su voditelji ovogodišnje Evrovizije, a gosti specijalnog programa bili su Ruslana, Jamala, Onuka, a pojavio se i Verka Serduchka koji je proglasio početak glasanja.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content