Evropu očekuje najintenzivniji toplotni val do sada

Sudeći prema vremenskog prognozi Severe Weather posljednji dani jula i početak augusta donijet će najintenzivniji toplotni val ljeta 2021. u Evropi.

Ilustracija: Pixabay

Očekuje se da će temperature prelaziti 40 stepeni Celzijusa u nekim oblastima, čak i do 45 stepeni u Grčkoj tokom vikenda, što će znaćajno povećati prijetnju od požara širom mediteranske regije i Balkanskog poluotoka.

Inače, mjesec juli je donio velike vrućine uglavnom u južne i jugoistočne dijelove evropskog kontinenta, dok su na zapadu izostali značajniji toplotni valovi.

Najviše temperature zabilježene su na Mediteranu, Balkanskom poluotoku i u Turskoj, povremeno prelazeći i 40 stepeni.

Vrućina se u posljednje vrijeme proširila i na uobičajeno hladniju Veliku Britaniju i Irsku. Dijelovi Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske i Grčke spremni su za za ekstremni i suhi val vrućine.

Međutim, ove sedmice se uspostavlja obrazac u Evropi koja je sklona ekstremno visokim temperaturama. Ostatak jula, kao i prvi dani augusta, posljednji dani ljetne sezone, donijet će najintenzivniji toplotni val 2021. godine. Vrućina će biti ekstremna i trebala bi potrajati najmanje sedmicu, moguće i širom juga.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content