EYOF 2019 će biti otvoren svečanom ceremonijom pod sloganom „We create together“

Olimpijski plamen ponovo će gorjeti u Sarajevu i to na ceremoniji svečanog otvaranja EYOF-a 2019 koja će se održati 10. februara 2019. godine u 19:00 h na stadionu Asim Ferhatović Hase. Evropski olimpijski zimski festival mladih je najveći sportski događaj u Sarajevu nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Ove godine, na festivalu će nastupiti više od 1.700 mladih sportista iz gotovo cijele Evrope.

Naziv svečane ceremonije je “We create together“ (Stvaramo zajedno), koji je odabran kao tekst glavnog muzičko-plesnog performansa koji će biti satkan od poruka koje govore o Bosni i Hercegovini. Manifestacija će opisati sve dijelove BiH. Govoriće o vrijednostima zemlje, ulazeći duboko u suštinu prirodnih bogatstava, raznolikosti predjela i važnosti ljudi koji u njoj žive.

„U protokolarnom dijelu ceremonije biće predstavljeno 46 zemalja učesnica. Kao i uvijek Grčka će početi svečani defile reprezentacija, a zaključit će ga domaćin, Bosna i Hercegovina. Tokom ceremonije otvaranja simbolično će se rukovati Vučko i Groodvy, maskote ZOI 1984. i EYOF-a 2019“ – saopćili su organizatori.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da na otvaranju sve mora biti besprijekorno i na svjetskom nivou.

„Siguran sam da je ovo značajna prekretnica za grad Sarajevo i da ćemo nakon jednog ovakvog festivala i nakon što sebi i drugima pokažemo da smo sposobno da organizujemo događaje kao što je ovaj, probuditi pozitivnu energiju u Sarajevu. EYOF nam daje priliku da za mlađe generacije kreiramo nova olimpijka iskustva kojih će se nekoliko decenija kasnije moči sjećati“ – dodao je Skaka.

Imenovao je i novinare prijatelje EYOF-a, kojima je uručio prve pozivnice za svečano otvaranje.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo poziva sve građane Bosne i Hercegovine, ali i građane iz regiona i cijeloga svijeta da tokom održavanja EYOF-a 2019 posjete Sarajevo i iz njega odnesu nova olimpijska iskustva.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content