Faruk Čaluk: Šri Lanka, mirno toplo more i rajske plaže

Sat i po leta do Istanbula. Potom, sedam i po sati leta do Maldiva, uz kratko zadržavanje u avionu. Divite se plavetnilu koje okružuje ova rajska ostrva. Još sat i po leta. Već letite iznad beskonačnog zelenila. Tako izgleda put od Sarajeva do glavnog grada Šri Lanke, Kolomba

Piše: Faruk Čaluk

Viza koju ste već pripremili putem interneta, a koja košta 40 dolara,  čeka vas na aerodromu. Izlazite iz aerodromske zgrade i osjetite samo toplinu i veliku vlagu. Ipak, nije nepodnošljivo! Odmah tu shvatite da ste daleko od kuće. U nekom potpuno drugačijem svijetu. Prijatnom, ljubaznom, toplom.

Procvat države

Ostrvska država smještena u Indijskom okeanu jugoistočno od Indije, prema legendi, nekada je s njom bila povezana kopnom. Očekujete jezik sličan indijskom. Za nas koji dolazimo iz daleka, zaista zvuči slično, iako nema niti jednu jedinu riječ koja nalikuje indijskom jeziku. Sličnosti nema ni s načinom života, uglavnom.

Nakon viševjekovne vladavine prvo Portugalaca, pa Holanđana, a zatim i Britanaca, 1948. godine Šri Lanka, tada još uvijek zvana Cejlon, proglašava svoju nezavisnost. Nekoliko godina kasnije, nakon što je sinhaleški jezik proglašen jedinim zvaničnim jezikom u državi, Tamili dižu bunu koja se pretvara u gotovo tridesetogodišnji krvavi rat pod vodstvom gerilske grupe Tamilskih tigrova.

Odlučujućeg 19. maja 2009. godine predsjednik proglašava kraj pobune i pobjedu vladine vojske. U narednih sedam godina ova država doživljava ekonomski procvat. Industrija, poljoprivreda, turizam – sve je cvjetalo ubrzano. Tako je danas ovo zemlja s dvadesetak miliona stanovnika na teritoriji malo većoj od Bosne i Hercegovine u kojoj je samo 4% njenih stanovnika nezaposleno!

Osim turizma, jedne od glavnih grana privrede Šri Lanke, razvijena je i industrija čaja, cimeta, tekstila, gume, dragulja. Vodi se kao jedan od najvećih izvoznika cimeta na svijetu, a izvozi također čaj, gumu kao i kokos.

Mir, jezera, plantaže čaja

Odlazimo najprije u Galle, grad na jugu države, poznat po velikim zidinama koje su napravili još Portugalci. U zidinama grada uglavnom žive muslimani, kojih je ukupno 7% u cijeloj državi. Najmnogobrojniji su Sinhalezi, pa Tamili, i drugi. Budizam je najrašireniji. Stari i novi budistički hramovi dočekuju vas u svim dijelovima države. Veoma često vidite i džamije, i crkve, i hindu hramove.

Do centralnog dijela Šri Lanke vozite se najprije kratkim autoputem, a zatim, ne tako dobrim cestama, penjete na visinu od preko 2000 metara nadmorske visine. Prolazite pored mnogobrojnih vodopada, plantaža čaja, malih poluporušenih baraka koje predstavljaju prodavnice, radionice, restorane.

Kratko skretanje s puta i nalazite se u restoranu s prelijepim pogledom i modernim enterijerom. Pijete kafu koju dobijete u vrećici kao što kod nas dobijete čaj. Pogled na rijeku. Divlju. Idealnu za rafting – veoma popularan u ovom dijelu države.

Gotovo pet sati vijuganja bilo je potrebno da osvojimo jedan od najvećih vrhova države. Nuwara Eliya mjesto je gdje su se britanski kolonijalisti odmarali od vrelina Šri Lanke. Mir, jezera, plantaže čaja. Papagaji jedu na stolovima. Moderne vile na sve strane, uglavnom u novijem imperijalističkom stilu.

Obilazeći jednu od fabrika čaja ljubazna djevojka objasnila nam je proces obrade čaja, kako nastaju zeleni, nekoliko vrsta crnog čaja, te bijeli, ubjedljivo najskuplji čaj. Dug, naporan i zahtjevan proces, zaključujemo.

Usporite, prelaze krokodili

Spustili smo se potom na manje nadmorske visine i krenuli prema sjevernom dijelu centralne Šri Lanke. Sljedeća stanica bio je Kandy, sjedište posljednjeg kralja Šri Lanke. U centru grada nalazi se veliko jezero. Vlada užurbana atmosfera. Svugdje puno turista. Ipak, smiraj ljubaznih, uvijek iskreno nasmijanih domaćina, čine vaš boravak veoma ugodnim.

Na putu ka Sigiriyi, vozeći se prema istoku, obišli smo Minneriya nacionalni park. Tu se svakodnevno pored rijeke odmara stotine slonova. Ništa nije neobično i da ih vidite i na cesti dok se vozite autom ka sljedećem gradu. Na toj istoj cesti, znakovi upozorenja: usporite, prelaze krokodili, dok majmuni ležerno trčkaraju gdje god da dođete.

Još koji sat vožnje bio je potreban do istočne obale. Velika je to uvala koja čini da Indijski okean ne bude toliko valovit. Mirno toplo more, rajske plaže, palme, luksuzni hoteli, dok prije pet godina ovdje nije bilo ništa, a već prije sedam se vodio, kako kažu, jedan od najkrvavijih ratova u Aziji.

Bila je to jedinstvena prilika da odmorimo uz luksuzne bazene, bijeli pijesak, duge, široke plaže i Indijski okean. Sjetni smo napustili Šri Lanku, njene ljepote, njenu historiju, njene stanovnike. Smirene, uvijek od srca nasmijane, uslužne, prijatne i druželjubive ljude.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content