Februar u Istanbulu

Krenite na uzbudljivo putovanje u Istanbul, grad na dva kontinenta sa oko 14 miliona stanovnika, nasljednik raskošnog Carigrada. Najljepše džamije Islama, najvrjednije crkve Bizanta, kolosalne sultanske palače i najveći svjetski bazari. Treba li više superlativa da poželite otputovati u Istanbul?

Sami otkrijte zašto je Napoleon rekao: “Da je cijeli svijet jedna zemlja, Istanbul bi bio njen glavni grad”…

Foto: Pixabay-Alpcem

TERMIN PUTOVANJA: 

17- 21.02.2023. / 5 dana /4 noćenja   –  Prevoz: Avion Turkish Airlines

HOTELI (LOKACIJA – STARI GRAD)CIJENA ZA PRVIH 10 UPLATAREDOVNA CIJENA
Hotel Dalan 3* ili sličan699 KM759 KM
Hotel Ephesus 4* ili sličan799 KM879 KM
Cijena aranžmana za minimalno 30 prijava:

Aranžman uključuje:

* Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo

* AERODROMSKE TAKSE

* Transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Istanbulu 

* Smještaj u izabranom hotelu u 1/2 sobama sa doručkom

* Organizacija putovanja  

* Pratioc putovanja na bazi 40 uplata                                                                                                                

Aranžman ne uključuje:

* PZO

* Fakultativne izlete i ulaznice

* Doplata za 1/1 sobu (Hotel 3* – doplata 170 KM; Hotel 4* – doplata 220 KM)                                                      

Foto: Furaj.ba

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

1. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 17.02.2023.

Sastanak na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu cca 2 sata prije leta. Chekiranje i pasoška kontrola, te polijetanje za Istanbul u 08:30 sati na letu TK1024. Slijetanje u Istanbul u 12:20 sati (sva vremena su lokalna). Bit ćete očarani Istanbulom (ovaj grad ima naziv Carigrad i Konstantinopol), grad koji je smješten na Bosforskom tjesnacu, nekadašnja je prijestolnica tri velika carstva – rimskog (330.-395.), bizantinskog (395.-1453.) i otomanskog (1453.-1923.). Prijava i smještaj u hotel. Nakon smještanja u hotel slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

2. DAN / ISTANBUL / 18.02.2023. Pješačka tura ili Krstarenje Bosforom

Nakon doručka u hotelu, predlažemo Vam pješačku turu – fakultativni izlet koji uključuje posjetu džamijama Sulejmaniji, Plavoj džamiji, Aja Sofiji džamiji, hipodromu i cisternama – Rimski podzemni rezervoar za vodu “Cisterna Basilica“, na mapi označen kao Yerebatan – nalazi se preko puta Aja Sofije, tj. preko puta glavne ulice u tom dijelu grada, kojom prolazi laki metro – vrijeme potrebno za ulaz, obilazak i kafu je pola sata do 40 minuta. Pola sata provedenih tamo ostavlja vrlo jak utisak. Mogućnost organizovanja fakultativnog izleta krstarenje Bosforom, morskim kanalom koji razdvaja Europu i Aziju. Prepustite se plovidbi tokom koje možete uživati u

3. DAN / ISTANBUL / 19.02.2023.

Nakon doručka preporučujemo pješačku turu – cjelodnevni fakultativni izlet na Vidikovac Čamildžu odakle se pruža najljepši pogled, te odakle se vidi cijeli Istanbul, na Bosfor i njegove mostove – jedan od najljepših utisaka koje ćete ponijeti kući. Nakon toga slijedi odlazak na Kadikoy , najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 mil. stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmijeni sudbinu careve kćerke, koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela.  Nakon izleta, povratak u hotel. U večernjim satima Vam predlažemo fakultativni grupni odlazak na orijentalnu večer u jedan od istanbulskih restorana. Zabavit ćete se uz muziku uživo i fantastičan zabavni program koji uključuje trbušne plesačice, muzičare, derviše i folklorne grupe, uživat ćete u cjelovečernjoj zabavi. Povratak u hotel i noćenje.

4. DAN / ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL / 20.02.2023.

Nakon doručka vam predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet u Bursu. Bursa je grad u sjeverozapadnoj Turskoj, administrativni centar Provincije Bursa, u regiji Marmara. Bursa je bila prijestolnica Osmanskog carstva između 1326. – 1365. U to vrijeme zvali su je Hüdavendigar (Božji dar), danas je zovu Yeşil Bursa (Zelena Bursa) zbog brojnih parkova i gustih šuma koje okružuju grad. Bursa je neraskidivo povezana sa planinom Uludağ koja je danas poznato tursko skijalište. Imat ćete priliku da posjetite turbeta Osmana i Orhana Gazi, sahat kulu, pijacu svile Koza Han i još mnogo toga. Povratak u Istanbul. Noćenje.

5. DAN / ISTANBUL – SARAJEVO / 21.02.2023.

Nakon doručka u hotelu. Check out. Transfera na aerodrom 2 sata prije leta. Prijava na let TK1023. Polijetanje u 19:55 sati . Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 19:50 sati (sva vremena su lokalna).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content