Festival narcisa: Mirisna oaza kod Posušja

Nepregledno Rakitsko polje kod Posušja s proljeća svake godine ukrase milioni cvjetova narcisa, u narodu poznatih kao rakitskih ljiljana. Procvjetaju kao nagrada za oči i dušu nakon duge i hladne zime, a zovu ga cvijetom koji je jači i od snijega.

Autorica: Semra Hodžić

Fotografije: Kadar film

Uzgoj aromatičnog bilja

Posljednjih godina uzgoj aromatičnog bilja i prerada u mirisne esencije u Hercegovini doživio je procvat. Na plodnoj hercegovačkoj zemlji rastu mirisne sirovine o kojima mnogi aromaterapeuti širom svijeta mogu samo sanjati. Nada Šarić iz Rakitnog kod Posušja i sama se upustila u mirisne avanture: izdestilirala je mnoge samonikle biljke i uplovila u svijet parfema. Ljubav prema hobiju u kojem je toliko uživala rodila je ideju da ljudima iz svijeta aromaterapije u kojem se obrela pokaže ljepotu i bogatstvo svoje zemlje. Tako se rodila ideja o održavanju Festivala narcisa u Posušju.

Festival narcisa

Festival je vezan uz cvijetanje narcisa na ovim planinskim predjelima i praznik je za sve ljubitelje aromatičnog bilja. Bogat program festivala uključivao je predavanja o eteričnim uljima i hidrolatima, radionice enefleuraga, metode kojom se izvlači cvijet narcisa, destilacija i izrada ličnog parfema, što je šlag na kraju festivalskih dana. Inače, eterično ulje narcisa se od davnina koristi u raznim parfumiranim pripravcima. Najpopularnije parfeme koje možete kupiti s mirisom ovog cvijeta su Gucci Rush 2, Lancome Climat, Chloe Narcisse i Chloe Fleur de Narcisse.

Radna akcija

U periodu kada je pandemija zaustavila cijeli svijet, mnogi su ostali uskraćeni za baršunasti dodir narcisa i njegov opojni miris. Ove godine, svi koji žele moći će nahraniti dušu i sva čula u Rakitnom. Festival će biti održan radno – sadnjom slatkog pelina, biljke karakteristične za područje Hercegovine za čije je ekstrakte nauka utvrdila da koče razmnožavanje virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19. U mjestu Dabio, na Šarića poljani kod Rakitna 5. juna ove godine Festival narcisa je održan u radno-zabavnoj atmosferi.


– Prema starom vjerovanju, za sreću uvijek treba darovati buket narcisa, a treba izbjegavati darivanje samo jednog cvijeta narcisa. U Velikoj Britaniji je narcis simbol 10. godišnjice braka.

– Popularna je teorija da je ovaj cvijet nazvan po Narcisu iz grčke mitologije, mladiću koji se zaljubio u vlastiti lik gledajući svoj odraz na površini vode.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content