Festival prijateljstva u Goraždu počinje 1. augusta

U Goraždu će se od 1. do 7. avgusta održati  XXVI  Internacionalni „Festival prijateljstva“ Goražde 2023. 

 

Ovaj Festival predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija ovog karaktera u regionu i po mnogo čemu jedinstveni Festival, nastao je kao plod velikog prijateljstva između građana Goražda i Bretanje. Kolektiv koji nosi upravo ime Bretanja – Goražde dao je nemjerljiv doprinos nastanku i razvoju Festivala, čemu su se, iskrenim i nesebičnim angažmanom poslije pridružili i  istinski prijatelji Goražda, iz Baskije, grada San Sebastijana, a potom iz niza drugih zemalja.

Nedavno je na konferenciji za medije predstavljen program ovogodišnjeg Internacionalnog ”Festivala prijateljstva” Goražde 2023. na kojem će nastupiti brojni izvođači koji će i ovaj august u ovom Gradu učiniti zanimljivim.

Uvertira festivalu je 4. međunarodna utrka prijateljstva Goražde 5K u organizaciji ovdašnjeg Atletskog kluba koja će biti održana noću, a bit će i dječija utrka.

Dio predfestivalskih sadržaja planiran je na popularnom izletištu Gubavica gdje će 30. jula music session prirediti goraždanski DJ-evi i to tokom cijelog dana.

Na centralnoj bini će poslije ceremonije otvaranja nastupiti Emir & Frozen Camels i zvijezda večeri Toni Cetinski. Narednih dana na programu je Zona Isključenja, Damir Urban, Dado Topić i Paranoid, Zlatan Karić te Laka i Lela, a festival zatvara beogradska grupa SARS.

Osim pop-rock sadržaja festival donosi i program za ljubitelje sevdaha i narodne muzike. U Goraždu su planirani nastupi Adnana Jakupovića, grupe Divanhana i Lexingtona, a bit će organizirana i tradicionalna smotra folklora dok najmlađe očekuju brojne radionice i maskenbal.

Sadržaj festivala prijateljstva su i Internacionalna likovna kolonija “Boje prijateljstva”, promocije knjiga, sajam starih zanata, Igre na žanju, eko regata, susreti dijaspore, revija frizura i pet friendly šatori uz besplatan pregled kućnih ljubimaca.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content