Festival “Sarajevska zima”

Međunarodni festival “Sarajevska zima” koji ove godine obilježava 40 godina trajanja počinje 7. februara predstavom koju organizira balerina Selma Štrbo.

Foto: Pixabay

Predstava počinje 7. februara u Domu mladih u 12 sati.

Četrdeseto izdanje Međunarodnog festivala Sarajevo Winter Festival Sarajevska zima trajat će do do 21. marta 2024. godine, a bit će održano pod sloganom Kulturna olimpijada 2024 “Kreativno, Alternativno, Fantastično”.

“Sarajevska zima” je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta, a publika će imati priliku uživati u sjajnim izložbama, koncertima, pozorišnim i filmskim predstavama.

Historija festivala

Festival je prvi put održan od 21. decembra 1984. do 6. aprila 1985. godine. Za trideset godina postojanja ovaj Festival je postao neodvojivi dio života grada i njegovih stanovnika.

Održava se bez prestanka tokom svih proteklih godina i postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta.

Zajedno sa Međunarodnim centrom za mir, Festival “Sarajevska zima” je pokretač i organizator projekta “Sarajevo, kulturni centar Evrope” od 21. decembra, 1993 do 21. marta, 1994. godine (period između dva kulturna centra Evrope, Antwerpen ‘93 i Lisabon ‘94). Ovu ideju podržala je Skupština grada Sarajeva i 11.000 najpoznatijih ličnosti iz cijelog svijeta kao i najznačajnije institucije Evrope.

Međunarodni festival Sarajevo “Sarajevska zima” je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i najznačajnije nagrade grada -“Šestoaprilska nagrada Sarajeva”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content