Festival trešnjinog cvijeta

Trešnjin cvijet predstavlja japanski nacionalni cvijet i simbol sreće. Japanci značaj pridaju samom cvijetu trešnje, ali ne i plodu. Zbog toga, već hiljadama godina stara tradicija, koja se naziva ohanami, što na japanskom znači ići i gledati trešnjin cvijet, i dan danas živi u ovoj zemlji. Cvjetanje trešanja, svakog aprila, predstavlja veliki događaj u Japanu.

Trešnjin cvijet je karakterističan po tome što kada pada, on padne odjednom. Trešnja je biljka koja je izuzetno otporna na niske temperature i tokom zime, neko kraće vrijeme, može da izdrži temperature i do -28ºC. Pretpostavlja se da u Japanu ima više od milion stabala ove biljke.

Trešnjin cvet raste u Japanu na drvetu koji oni zovu sakura a to se odnosi na trešnju u cvatu – Prunus serrulata. Plod trešnje dolazi od druge vrste drveta – sakuranbo.

Cvjetanje počinje u Okinavi u januaru, a potom dolazi do Kjota i Tokija krajem marta i početkom aprila, a u Hokaido nekoliko nedelja kasnije. Japanci pažljivo prate kada će cvijet doći u njihov kraj i u velikom broju odlaze u parkove, posjećuju sveta mjesta i hramove sa porodicom i prijateljima da bi priređivali zabave u čast trešnjinog cvijeta. „Hanami festivali” slave ljepotu svjeta trešnje, a za mnoge je ovo prillika da se opuste i uživaju u divnoj prirodi.

U vreme cvjetanja trešnje, svi pričaju samo o tome. U hotelima su tada popunjena sva mjesta, na radio i televizijskim stanicama se daju detaljni izveštaji o njenom cvjetanju. Ovaj događaj predstavlja prekretnicu u životima Japanaca svake godine. Tada počinje školska godina za đake, ali i fiskalna godina za privrednike. Ispred većine japanskih škola i javnih ustanova nalazi se drveće trešnje.

Obzirom na to da se vjeruje da cvijet trešnje svima donosi uspjeh, mladenci, za sreću, piju čaj od trešnjinog cvijeta, a porodice provode cijeli dan ispod procvjetale trešnje.

 Trešnjin cvijet se ne slavi samo u Japanu, već i u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Nemačkoj, Filipinima, Južnoj Koreji, Turskoj i Velikoj Britaniji.

U Vašingtonu se svakog proljeća održava Nacionalni festival trešnjinog cvijeta krajem marta i početkom aprila gdje učestvuju igrači u kimonima, taiko bubnjari, majstori borilačkih vještina i veliki broj prodavaca japanske hrane.

Ovaj dvonedeljni festival je posvećen poklonu od 3000 drveta trešnje koji je gradonačelnik Tokija Jukio Ozaki darovao Vašingtonu 1912. godine a festival je prvi put održan 1935.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content