FHMZ objavio sezonsku prognozu do 31. augusta

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 1. juna do 31. augusta.

 

Podaci iz vremenske prognoze ukazuju na to da bi srednja temperatura zraka tokom ljeta 2023. godine trebala biti u kategoriji toplo, u odnosu na period od 1981. do 2010. godine.

“Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena i iznosi oko 50 posto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuje se u mjesecu julu. U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa sa sjevera Evrope. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2023. godine trebalo bi biti svježije”, poručili su.

Kada je riječ o broju toplih dana, u Bosni se tokom ljeta očekuje više od 60 dana, dok se za područje Hercegovine prognozira oko 87 vrelih dana.

A kada je riječ o padavinama, iz Federalnog zavoda ističu kako su prognoze složenije i da ih treba uzeti sa većom dozom rezerve.

“U planinskim i pretplaninskim područjima moguće je da ukupne količine padavina tokom ljeta budu i veće od prosjeka zbog pojačane konvekcije. Duži sušni periodi izvjesniji su na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih”, naglasili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content