Film bh. scenaristkinje makedonski kandidat za Oscara

Nakon što je objavljena informacija da je film rediteljice Aide Begić “Balada” kandidata za nagradu Oscar Američke akademije objavljena je još jedna divna vijest za bh. kinematografiju.

 

Plakat filma

Naime, film “Najsretniji čovjek na svijetu” čiji scenarij potpisuje bh. scenaristica Elma Tataragić također je kandidat za Oscara.

“Film ‘Najsretniji čovjek na svijetu’, nastao po scenariju prof. dr. Elme Tataragić, redovne profesorice na Odsjeku za dramaturgiju, a u režiji Teone Strugar Mitevske, prema odluci Komisije pri Udruženju filmskih stvaralaca Makedonije, kandidat je za Oscara za najbolji strani dugometražni film ispred Sjeverne Makedonije. Jednu od uloga u pomenutom filmu ostvarila je Irma Alimanović, viša asistentica na Odsjeku za glumu”, objavila je Akademija scenskih umjetnosti.

Podsjećamo, dugometražni igrani film “Najsretniji čovjek na svijetu” imao je svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, u okviru takmičarskog programa Horizonti.

Film je bio nominiran u kategoriji za najbolji film, glumci Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović su bili nominirani za njihove glavne uloge, a Elma Tataragić za najbolji scenarij.

Priča je to o ženi koja odlazi da upozna muškarca svoga života, ali umjesto toga upozanje svoga najvećeg neprijatelja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content