Film bosansko-američke režiserke proglašen najboljim

Bosansko-američka režiserka Sabina Vajrača pobijedila je na takmičenju Claims Conferencea u Frankfurtu za kratki film. Riječ je o takmičenju u Njemačkoj otvorenom za projekte u razvoju sa velikim temama, s fokusom na temu holokausta.

Na takmičenje je pristiglo 39 prijava iz sedam zemalja, a pobjednica je pored 40.000 američkih dolara dobila i dodatnu podršku za razvoj projekta s ciljem da od scenarija nastane film.

Kako je na bosansko-američku režiserku Varjaču utjecalo iskustvo njene muslimanske porodice u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, napisala je uzbudljiv scenarij inspirisan istinitom pričom koja se proteže na dva rata u državi njenog porijekla.

Film “Sevap/Mitzvah” govori o muslimanskoj porodici koja spašava prijatelje Jevreje kada nacisti okupiraju Sarajevo, a oni im uzvraćaju dobročinstvom pedeset godina kasnije tokom rata u BiH.

Više informacija o pobjednicima takmičenja za 2021. godinu možete pronaći na internet-stranici Claims Conferencea. Prijave za ovogodišnje takmičenje otvorene su do 6. juna 2022. Više informacija i aplikaciju možete pronaći ovdje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content