Film o Diorovim parfemima vodi vas na put oko svijeta

  Film o Diorovim parfemima vodi vas na put oko svijeta

  Sanjivi film “Nose” prati proizvodnju jednog od najboljih parfema na svijetu očima Diorovog dugogodišnjeg parfimera (zvanog “Nos”) i industrijske ikone Françoisa Demachyja.

  Scena iz filma

  Film dokumentira dvije godine Demachyevog života i vodi vas na put oko svijeta, stoga ako vam je potreban baš ovakav film za odmoriti se i “putovati”, onda se zaputite plantažama pačulija u Sulaveziju u Indoneziji. Filmsko putovanje će vas dalje odvesti po cijelom svijetu dok Demachy prikuplja bergamot u Kalabriji, ylang ylang na malenom ostrvu Nosy Be na Madagaskaru, sandalovinu na Šri Lanki. Radnja filma se odvija i između Pariza i Grassea, epicentra francuske parfimerije, gdje je Demachy tokom odrstanja izbrusio svoje čulo mirisa usred plišanih polja jasmina, tuberoze i ruže de Mai.


  Grasse – svjetska prijestolnica parfema


  U filmu se pojavljuju i Diorove ambasadorke – čuvena holivudska glumica Natalie Portman, Eva Herzigova i Virginie Ledoyen koje filmu daje dašak slave, dok ljubiteljica parfema i bivša direktorica ljepote magazina Marie Claire, Erin Flaherty, kroz čitavu priču nudi kulturni narativ.

  Film je rađen pod rediteljskim palicama Clémenta Beauvaisa i Arthura de Kersausona. Premijerno je prikazan na filmskom festivalu Tribeca 2020. godine, a imao je i virtuelnu premijeru gdje je Dior gledaocima ponudio AR iskustvo, spajajući mirise sa vizualima. Na zahtjev, film se može gledati na platformama Apple TV, Amazon Prime Video i Google Play.