Firenca – renesansni biser u srcu Italije

Nepregledna polja Toskane. Često izdvojena od vreve, prirodna i s velikim umjetničkim dojmom, Toskana je velika regija u srednjoj Italiji podjeljena na devet provincija: Firenca, Sijena, Groseto, Luka, Piza, Masa-Karara, Areco, Livorno i Pistoja.

Foto: pixabay – darrenquigley32

Od nabrojanih najživopisnija je Firenca, renesansni biser u srcu Italije, poznata po  veličanstvenoj katedrali Duomo (koja spada među deset najduljih crkava u Europi), te plemićkoj porodici Medici. Firenca je još sredinom 14. stoljeća postala prvi grad na svijetu sa popločanim ulicama, te je neko vrijeme bila i prijestolnica Kraljevine Italije, što se u velikoj mjeri vidi na njenoj arhitekturi.

Kada krenete obilaziti znamenitosit imat ćete problem odakle krenuti i čemu se više posvetiti. Posjetiti često je moguće samo osnovno i najznačajnije što opet zavisi od subjektivnog stava posjetioca. Različiti stavovi o već pomenutoj porodici Medici koja je vladala gradom 300 godina prisutni su u ovom gradu, međutim njihov značaj u građevini je veliki. Slike Botticelia, skulpture Michelangela i rustikalne palače Michelozza, sve su nastale pod njihovom vladavinom.

Foto: Pixabay-user32212

Firentinska katedrala Duomo (Santa Maria del Fiore) pravo je renesansno remek-djelo, a najpoznatije je po svojoj veličanstvenoj kupoli, koju je dizajnirao Brunelesk. Izgradnja katedrale započela je krajem XIII vijeka i trajala je punih 170 godina.  Ulaz je besplatan, stoga preporuka je da je obavezno posjetite.

Galerija Ufici, smještena u Palazzo degli Uffizi, jedan je od najstarijih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Provobitno je zamišljena kao zgrada u kojoj bi sudije imale svoje kancelarije (italijanski ufficio), pa otuda potiče sadašnje ime. Vremenom je postala mjesto u kome se čuvalo umjetničko blago porodice Mediči, a 1765. pretvorena je u muzej otvoren za sve posjetioce. Cijena ulaznice iznosi 6/7 eura.

Ponte vekio ili “Stari most” je srednjovjekovna građevina koja povezuje dvije obale rijeke Arno. Jedna od starih priča kaže da je na ovom mjestu nastao i pojam stečaja, tj. bankrota. Kada trgovac više nije mogao da plaća svoje dugove, vojska bi slomila tezgu (tal. banco) na kojoj je prodavao svoju robu, što se zvalo bancorotto, tj. slomljena tezga. Kako više ne bi imao svoj glavni alat za trgovinu, prodavac nije imao gdje da posluje, pa bi bankrotirao.

Oko Ponte vekija primjetiti ćete veliki broj katanaca, koje kao i u većini gradova sa romantičnim epitetima stavljaju zaljubljeni iz cijelog svijeta i tu upisuju svoja imena, potom zaključaju a ključ bacaju u rijeku.

Obavezno posjetitie i statuu Michelangelovog Davida, koja se čuva u Accademia Gallery.  Michelangelo je napravio Davida kad je imao samo 29 godina, a svojom masivnošću i muskulaturom, predstavlja simbol nove Republike, koja je kratko svrgnula s vlasti porodicu Medici. Za ovo ćete morati izdvojiti između 7 i 10 eura.

Medici Chapels je izgradila poznata porodica Medici, prvenstveno  je služila kao mauzolej u kojem bi se vjerodostojno prikazalo njihovo bogatstvo i moć. Chapel of the Princes je ukrašena poludragim kamenjem i najdivnijim umjetninama, a New Sacresty je dizajnirao sam Michelangelo. Ulaz se naplaćuje 6 eura.

Foto: Pixabay-Michelle_Maria

Hrana u Firenci

Osim što u Firenci obavezno trebate probati jednu od 130 pica koje nude, probajte i sladoled, lazanje, ali i  obratite pažnju na račun.

U firentinskim restoranima se usluga obično naplaćuje već na samom računu, najčešće oko dva eura po osobi, pa se u tom slučaju napojnica ne očekuje. Uvijek je dobro provjeriti jelovnik kako biste vidjeli postoji li neka napomena o naplati usluge.

Ukratko šta još trebate znati

 – Gelato Artigenale (prirodni sladoled) služi se ljeti i zimi, te je istinska delicija ovog kraja.

– Brežuljci u okolici Firence, pogled koji se pruža na čitavu Firencu.

– Toscano, cigarete za prave muškarce

– Ovaj je grad najtopliji u Italiji, pa je preporuka da ga ne posjećujete u jeku ljetne sezone.

– Ulični prodavci, lažni Fendi, Vuiton, Gucci, Prada, Dolce e Gabbana, Moschino itd, a sve “made in Napulj”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content