Flamenco Balcanico, fuzija flamenca i sevdaha 22.06. na Mostar Gypsy Festivalu

  Flamenco Balcanico, fuzija flamenca i sevdaha 22.06. na Mostar Gypsy Festivalu

  U sklopu Mostar Gypsy Festivala, 22.06. u Magazi Mujage Komadine s početkom u 20:30h, bit će upriličen koncert španskog flamenco virtuoza Jeronima Maye i bh. umjetnice Merite Bavčić. 

  Na koncertu, koji će se održati pod pokroviteljstvom Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Sarajevu, posjetitelji će osim u flamencu i sevdalinkama, uživati i u francuskim šansonama.

  Saradnjom ovo dvoje umjetnika nastao je i jedinstveni muzički projekt Flamenco Balcanico. Cilj ovog projekta je spajanje kulture Španije i Balkana kroz njihovu muziku. Iako su flamenco i sevdah dva muzička žanra koja predstavljaju dvije različite kulture, oni istovremeno imaju i mnogo toga zajedničkog. Flamenco je zapravo krik naroda koji je protjeran, naroda koji pati, ali u i krik za slobodom i životom, krik naroda koji zna da voli. Time je njegova suština jednaka suštini sevdaha, te zbog toga u nekoliko minuta slušanja flamenca ili sevdaha možete osjetiti cijeli splet emocija, od melanholije, tuge, boli, pa do sreće, slobode i naravno ljubavi. Sevdalinka je naše kulturološko blago, baš kao što je to flamenco za Španiju.

  Muzika, kao univerazlni jezik, ne poznaje granice i do sada smo često imali priliku čuti najrazličitije fuzije jazz muzike s drugim stilovima, te se tako sevdah, kao i flamenco, vrlo često našao u dodiru s jazzom. Međutim, sevdah i flamenco se do ovog projekta, nikada nisu susreli na način koji zaslužuju. Zbog toga je, za ove dvije nevjerovatne muzike, projekt Flamenco Balcanico od velikog značaja. Ideja za ovaj projekt nastala je u Granadi prije dvije godine, kada se Jeronimo prvi put susreo s balkanskim melosom, slušajući izvedbe Merite Bavčić, a projekt je podržan od strane Ambasade Kraljevine Španije u Sarajevu.

  Umjetnici su se do sada bh. publici predstavili na koncertima upriličenim pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Španije, a prošle godine su počeli sa snimanjem albuma Flamenco Balcanico u mostarskom Pavarotti studiju.

  Merita Bavčić je bosanska pjevačica rođena u Goraždu tokom rata. Već od malih nogu slijedila je svoj san – ponuditi nešto novo svojoj kulturi i predstaviti svoju kulturu u drugim zemljama. Koristeći svoje jezičke vještine, pjevala je po čitavoj BiH na francuskom, španskom, italijanskom, engleskom… Zaljubljena u Chanson française, prije nekoliko godina je otišla u Francusku gdje je pored francuske šansone izvodila flamenco, te bosansku i balkansku muziku, kako bi predstavila svoje kulturno blago u Francuskoj. Nakon toga je posjetila i Granadu, gdje je flamenco učila od najboljih španjolskih muzičara, te je tim putem nastavila i nakon svog povratka u BiH.

  Jeronimo Maya Maya, rođen je u Madridu 1977. godine u romskoj porodici jakih flamenco korijena. Potomak je gitarskog maestra Ramona Montoya. Njegov otac Felipe Maya, profesionalni gitarist i njegov ujak Ricardo Losada el Yunque, poznati pjevač, učio ga je da živi i poštuje flamenco. Jeronimo je danas jedan od najistaknutijih flamenco gitarista, koji naprosto oduševljava svojom kreativnošću i osjećajem za ritam. Iako usko vezan za flamenco tradiciju, uvijek je tražio izvore inspiracije van flamenco svijeta. Tako su nastali njegovi projekti Flamenco Anatolija, Flamenco India, te ovaj jedinstveni projekat Flamenco Balcanico. Živi flamenco poštujuci druge stilove u cilju stvaranja jednog zvuka!

  Fotografije: Muhamed Osmanagić