Flohmarkt am Mauerpark – Buvljak u Berlinu

Danas skoro svaki grad ima svoju buvlju pijacu, mjesto gdje se mogu kupiti polovne “second hand” stvari, gotovo sve što vam padne na pamet, od tehnike do odjeće ali i danas jako traženi vintidž predmeti i antikviteti.

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

U Berlinu je Flohmarkt am Mauerpark (Mauerpark buvljak), u Bernauer Strasse, nezaobilazno mjesto mnogih Berlinčana ali i radoznalih turista, koji nedeljom od ranjih jutarnjih sati pristižu u nadi da će pronaći nešto posebno i ne preskupo.

I oni koji nisu zaintersirani za kupovinu na buvljaku dođu, samo da osjete atmosferu, jer ovdje se druži, roštilja, sluša muzika i pleše. Posebna atrakcija ovog buvljaka su karaoke, gdje ako želite, možete zapjevati pred mnogobrojnom publikom iz čitavog svijeta.

2015-07-05-12-07-54Foto: Emira Azganović© All rights reserved

U ponudi ima sve što možete zamisliti, zanimljiv, unikatni nakit, svijećnjaci, pegle, stripovi i veliki izbor starih knjiga na svim jezicima. Velike gužve su uvijek ispred štandova sa  gramofonskim pločama, telefonima, kasetofonima i gramofonima, te uvijek zanimljivim foto aparatima.

3Foto: Emira Azganović© All rights reserved

4Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Pronaći se mogu i najrazličitije vrste odjeće, od one stare i polovne do unikatnih i ručno rađenih komada, majica sa printom i sa tradicionalnim dezenima i ručno rađeni nakit. Među traženijim su kožne jakne, tašne i cipele.

2015-07-05-12-11-08

Na buvljaku su i brojni štandovi sa palačinkama, slanim i slatkim perecima, poznatim kobasicama, „currywurstevima“ i osvježavajućim naptcima.

11Foto: Emira Azganović© All rights reserved

12Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Ipak, većina posjetitelja na buvljak dolazi zbog  dijela gdje su izloženi autentični, stari i rijetki predmeti, instrumenti i razni antikviteti koje ljudi prodaju iz svojih kuća i kolekcija, nadajući se da će za malo novca kupiti nešto zaista vrijedno. Svi koji posjećuju buvljake znaju da ako idete s namjerom da kupite nešto određeno, to sigurno nećete naći. Zato, naoružajte se stpljenjem i sve što vam se svidi na buvljaku kupite odmah, jer poslije to sigurno nećete naći. I ne zaboravite, cjenkanje se podrazumijeva.

10

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

2015-07-05-12-10-14Foto: Emira Azganović© All rights reserved

8

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

7

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

1

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

2

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

4Foto: Emira Azganović© All rights reserved

“U Berlinu smo bili početkom jula 2015., na poziv Turističke organizacije Njemačke, zajedno sa predstavnicima medija iz Kanade, Brisela, Turske i Srbije.”

U hotelima Grimm’s osoblje govori bosanski/hrvatski/srpski jezik!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content