Fondue – švicarska delicija

    Fondue – švicarska delicija

    Riječ fondue, svoj korijen vuče iz francuskog fondre (topiti), odnosno fondu – rastopljen. Švicarci ga pripremaju s barem dvije vrste sira, koji se na laganoj temperaturi otapa u vinu i služi u posebnoj posudi od keramike, poluporculana, plemenitog čelika ili bakra, koja se zagrijava na kuhalu.

    Mnogi pripremanje fonduea prakticiraju u zimskim mjesecima kada hrana i vatra zajedno na stolu čine posebnom atmosferu i druženje.

    U pripremljen fondue, možete umakati komadiće hljeba, keksića, pečenog mesa ili ribe, te voća ili povrća, a vodite računa da hrana bude usitnjena po mjeri zalogaja. Svaki sudionik fondue druženja treba imati na umu da pribor koji je jednom bio u ustima ili ste ga dotaknuli zubima ne smije ići više u skupnu posudu, a podrazumijeva se kako nije dozvoljeno ni dvostruko umakanje jednim zalogajem hrane.

    Recept

    Pri kreiranju fondue umaka koristite jogurte, vino, jušne temeljce, vrhnje, majonezu, soju, začine, čokoladu i druge namirnice.

    Sastojci (za četiri osobe)
    250 g Gruyere sira ili Vindijin sir Bovidur
    250 g Emmentalera (naribanog, bez kore)
    2 dcl bijelog vina
    1 češanj češnjaka
    Češnjak u prahu
    1-2 kašikice soka od limuna
    3 i po kašikice kukuruznog škroba
    Biber i muškatni oraščić (po želji)
    Priprema:
    Unutrašnjost posude u kojoj ćete otopiti sir, dobro premažite s češnjem češnjaka. U posudu dodajte vino, sok od limuna i lagano zagrijte. U posebnoj posudi pomiješajte zajedno narabine sireve i kukuruzni škrob. Započnite s polaganim dodavanjem sira u vino, uz neprestano miješanje. Nemojte dodavati još sira tako dugo dok se ne rastopi dio koji ste dodali.
    Sve miješajte na laganoj vatri dok se sir u potpunosti rastopi. Rastopljeni sir na vatri smije proizvoditi mjehuriće, ali ne smije vriti. Pazite da vam se sir ne zagori, jer će to pokvariti okus fonduea. Zato, rastapajte sir vrlo polako, na laganoj vatri. Rastopite ga na štednjaku pa prebacite u posudu za fondue.
    Na kraju prebacite sve u posudu za fondue s plamenikom, koji ste unaprijed pripremili. Plamen ne treba biti jaki kako bi održavao toplinu sira.

    ČOKOLADNI FONDUE

    Čokoladni fondue posebno je jednostavan. Rastopljena čokolada postaje baza za beskonačno mnogo dodataka i začina po vašem ukusu.

    U posudu stavite čokoladu i šećer. Prelijete vodom tako da prekrije. Stavite na laganu vatru da prokuha.

    Voće očistimo od kore i narežemo na komadiće, ali ne presitno. Svako voće stavimo u zasebnu posudu.