Fotografija stolačke džamije zadivila urednike Vogue Italia

Ko god je ikada boravio u Stocu obilazeći brojne znamenitosti grada, primijetio je i njegove džamije koje predstavljaju pravi odraz kreativne islamske arhitekture našeg podneblja.

Piše: Elma Zećo

Stolačke džamije napravljene su po mjeri čovjeka. Nekako kada staneš ispred bilo koje ne osjećaš se malim, nego važnim bićem u bašti Božijoj, koje dok postoji svojim plemenitim djelima može da širi latice raznolikog cvijeća čineći ovosvjetski ambijent još ljepšim i mirisnijim.

Jedna od njih je i džamija Hadži Alije Hadžisalihovića, ili kako je u narodu zovu Ćuprijska džamija, koju je snimao Tarik Jesenković, grafički dizajner iz Sarajeva, koji se također bavi fotografijom. Njegova fotografija svidjela se čak i urednicima Photo Voguea, odjeljka web portala Vogue Italia, gdje vladaju veoma strogi kriteriji. Slika je na osnovu toga ušla u profesionalni servis Vogue Art+Commerce.

Džamija Hadži Alije Hadžisalihovića sagrađena je davne 1736. godine na lijevoj obali rijeke Bregave odmah uz Inat ćupriju. Njen život prekinut je u ratu da bi se poslije ponovo izdigla kao feniks iz pepela. Proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

STOLAC – GRAD NA OBALAMA RIJEKE BREGAVE

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content