Jedan od simbola Francuske – popularni baget, mješavina pšeničnog brašna, vode, kvasca i soli, stekao je priznanje UNESCO-a nakon što je tijelo UN-a u srijedu glasalo za uključivanje bageta na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.
Francuski hljeb je specifičnih svojstava, karakterističan po odnosu između kore i sredine samog proizvoda. To je proizvod sa velikim učešćem kore u odnosu na ukupnu gramažu proizvoda, te samim tim tako i oblikovan – duguljasto kružnog oblika, malog presjeka.
Alžirska Rai muzika i tuniski začin harisa su takođe među ovogodišnjim kandidatima za priznanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa .
Podsjećamo, na zasjedanju Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a koje će biti održano početkom decembra ove godine bit će razmatran prijedlog za uvrštenje Nevesinjske olimpijade u Registar najboljih praksi očuvanja te serijska nominacija Tradicije uzgoja konja lipicanera u koju je Bosna i Hercegovina također uključena.