Galicija – Skriveni dragulj Španije

Galicija je autonomna regija u sjeverozapadnoj Španiji. Krasi je i jedna od najdužih i najljepših obala u Španiji. Dom je prekrasnim plažama, čarobnim liticama, estuarima, vinogradima, a sa preko 300 izvora vodeće je termalno odredište u Španiji.

Regija obiluje prirodnom ljepotom, uključujući nevjerovatni Nacionalni pomorsko-kopneni park atlantskih ostrva Galicije i park prirode Baixa Limia-Serra do Xurés.

Piše: Emina Ljubijankić

Keltski korijeni

Prije više od dvije hiljade godina, Galiciju je, sjeverno od rijeke Douro, naselilo hrabro keltsko pleme Gallaeci. Ta regija je današnja Galicija, a od 1981. godine ima status autonomne pokrajine. 

Kelti su osnovali grad Lugo i nazvali ga po keltskom bogu Lugu. Gotovo potpuno očuvane rimske zidine, izgrađene u trećem vijeku, smatraju se najbolje očuvanim rimskim zidinama iz toga doba.

U Galiciji se govori Gallego, jezik blizak portugalskom. Mnogi ga lingvisti čak smatraju dijalektom portugalskog. Ima dugu historiju, sa korijenima u doba Kelta. U vrijeme Frankovog režima bio je zabranjen, a šezdesetih godina 20 vijeka doživio je obnovu. Danas je Gallego živ jezik, zaštićen važećim zakonodavstvom i velikim brojem govornika. 

Hodočasnički put El Camino de Santiago

Ako spomenemo Galiciju, većina ljudi će prvo pomisliti na El Camino de Santiago, Put sv. Jakova. Ovaj drevni hodočasnički put u Španiji vodi do svetišta apostola sv. Jakova u katedrali Santiago de Compostela u Galiciji, gdje se vjeruje da su njegovi ostaci sahranjeni. Legenda kaže da je njegovo tijelo, nakon smrti, poslano brodom iz Jeruzalema u sjevernu Španiju. Oluja je potopila brod, ali je tijelo ostalo netaknuto i doplutalo je do obale prekriveno školjkama.

Sveti Jakov prikazuje se kao hodočasnik, s putničkim štapom u ruci, tikvicom u kojoj se drži voda i školjkom iz koje se pije. U hrišćanskoj umjetnosti školjka Svetog Jakova označava hodočašće. Još se naziva jakobova kapica i službeni je simbol Camina.  

Santiago de Compostela je glavni grad pokrajine te nakon Jeruzalema i Rima, treća najznačajnija hodočasnička destinacija hrišćanskog svijeta. Nalazi se na sjeverozapadu Španije, a stari dio grada 1985. godine uvršten je na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine.

A Coruña: Grad prožet historijom i kulturom

A Coruña ili na španskom La Coruña, luka uz Atlantski okean blista više od dva milenija. Ovdje je Julije Cezar stigao kako bi ponovno uspostavio rimsku vlast, a Filip II isplovio s “Nepobjedivom armadom”. Stara četvrt se uzdiže na uskom dijelu zemlje koji ponire u Atlantik, dok se novi širi prema unutrašnjosti. Smještena na morskoj ruti između sjeverne Evrope i Amerike, i dalje kao luka ima važnu ulogu. Najveća znamenitost je „Torre de Hercules“ Herkulov toranj, jedini funkcionalan svjetionik iz rimskog doba. 

Drugi veliki simbol grada su Galerias de la Marina, zastakljeni balkoni sa bijelom stolarijom i velikom staklenom površinom čija je jedinstvena konstrukcija razlog zašto je grad prepoznat kao “Kristalni”. 

Ispred ulaza u Stari grad na površino od 10.000 m2 smjestio se pravougaoni Trg Marije Pite (La plaza de María Pita) izgrađen sredinom 14. vijeka. U središtu je bronzani kip Marije Pite, koja je vodila odbranu grada od napada Engleza u 16. vijeku i uzviknula čuvenu rečenicu „Ko je hrabar neka me prati“. Svake godine se u avgustu na Trgu održava festival „Las Fiestas de María Pita“ u okviru kojeg se održavaju koncerti klasične i savremene muzike. 

Na trgu se nalazi palata u kojoj je smješteno Gradsko vijeće La Coruñe.  Sagrađena između 1908. i 1912. u modernističkom stilu palata ima fasadu dugu 60 metara s 43 prozora i 15 arkada u unutrašnjosti. Četiri kipa od bijelog kamena na pročelju predstavljaju četiri galicijske provincije. 

Vrijedan posjete je i dvorac San Antón sagrađen u 16. i 17. vijeku koji je bio tvrđava, a kasnije je pretvoren u zatvor. Godine 1960. postao je Arheološki muzej grada.

Grad se ponosi najdužom evropskom šetnicom, dugom 13 kilometara, uz koju se nalazi biciklistička staza. Šetnica je prepoznatljiva po crvenim svjetiljkama sa 1.200 ilustracija umjetnice Julije Ares. 

U srcu grada nalaze se i dvije pješčane plaže, Orzan i Riazor, omiljeno mjesto za okupljanje surfera. 

Skrivena blaga Viga i otoka Cies

Nekada selo, danas najnaseljeniji i jedan od najrazvijenijih gradova u Galiciji je Vigo. Smješten na estuaru rijeke Vigo, može se pohvaliti bogatom historijom, prekrasnim plažama i zelenim brdima. 

U gradu je nekoliko muzeja i galerija, a znamenitosti uključuju Castelo de San Sebastián, tvrđavu na brdu nad gradom s koje se pruža prekrasan pogled.

Na 14 kilometara od Viga nalaze se Ostrva Cies (Las Islas Cíes) arhipelag od tri ostrva, na kojem se nalaze neke od najljepših plaža na svijetu. 

Jedinstvena kombinacija plaža, divljine i zelenila čini ih idealnim mjestom za avanturu i opuštanje. Plaža Rodas, jedna je od tri glavne na ostrvu i smatra se jednom od najljepših na svijetu.

Podmorje je bogato koralima i brojnim vrstama riba, školjki i algi. Ostrvo je dom mnogim pticama koje pripadaju vrstama kojima prijeti izumiranje, pa je zabranjeno dovoditi kućne ljubimce. Tu se nalaze i najveće svjetske kolonije žutonogih galebova, pa ne ostavljajte hranu bez nadzora. 

Najviša tačka je svetionik Cies do kojeg se može doći pješice markiranim stazama. Ostrva su relativno neznana za turiste, pa su savršena za one koji traže mir. Kako bi se zaštitili od masovnog turizma, na ostrvima dnevno može boraviti 1.800 turista. Dozvolu za ulazak potrebno je kupiti ranije.  

Još jedna plaža koja će vas oduševiti je Playa de las Catedrales, poznata po stijenama i lukovima koji podsjećaju na katedrale, pa je zovu “Las Catedrales”. U općini je Ribadeo, blizu Viveira. Popularno je turističko odredište, posebno ljeti. 

 

"U kristalnom gradu smo upoznali i Lauru Marin, vjerovatno najpoznatiju Španjolku koja izvodi pjesme sa prostora bivše Jugoslavije."

Galicija je i poznata gastro destinacija. Širom Galicije možete uživati u raskoši morskih plodova. Autentični specijalitet, „Pulbo a Feira“ ili „Pulpo a la Gallega“, topit će vam se na jeziku, a ima ga na tržnicama i tapas barovima. Hobotnica se kuha dok ne omekša, nareže na komadiće i poslužuje s krompirom, začinjenim maslinovim uljem i dimljenom paprikom.

Školjke su gastronomske zvijezde i imaju zaštićenu geografskog oznaku. Jedu se sa nekoliko kapi limuna. 

Vrijedi probati jednu od najskupljih morskih delicija na svijetu Percebes. Jedinstvena forma nalikuje na drveće koje raste na obalama Atlantika, a njihove tvrde “nogice” omogućavaju im da se zakače za stijene i čuvaju ih od valova. Skupljanje je prava avantura, a lovci doslovno rizikuju živote skupljajući ih sa stijena. 
Pimientos de Padrón, neodoljive papričice spremljene na maslinovom ulju i začinjene krupnom morskom solju također su vrijedne pažnje. 

"U Galiciji je i Pontevedra, grad u kojem gotovo nema automobila. Prošao je kroz značajne promjene kako bi se razlikovao od drugih evropskih gradova. Zamislite grad gdje su glavne ulice pješačke zone, a dozvoljena brzina u centru 10 km/h; grad u kojem u posljednjih deset godina niko nije stradao u saobraćajnoj nesreći; grad koji je podređen sigurnosti pješaka; grad na čijim su ulicama postavljena karte sa rutama za šetnju, bicikliranje i trčanje."

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content