Gatački kajmak promoviran na zvaničnoj stranici EU za Zapadni Balkan

Na zvaničnoj stranici Evropske unije za Zapadni Balkan promovira se i gatački kajmak, u okviru projekta ReLOaD2.

 

U tekstu se navodi kako je ova mala općina sa oko 8.000 stanovnika u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini  uglavnom poznata po obližnjem rudniku uglja i Termoelektrani koja je ujedno i najveći poslodavac u ovoj oblasti.

Međutim, Gacko ima i svoj jedinstven i karakterističan način proizvodnje kajmaka kojim se bave u Udruženju proizvođača gatačkog kajmaka, koje je promovirano na stranici EU.

Kajmak iz mijeha

Tradicionalni način pravljenja kajmaka u Gackom je da se sirovo mlijeko polako kuha, dva sata na veoma laganoj vatri. Nakon što se skine sa vatre, krema se skida i ostavi da se ohladi i blago fermentiše nekoliko sati ili dana.

Prema receptu, kajmak zatim odleži nekoliko mjeseci u mijehovima od ovčije ili kozije kože, a kao rezultat toga, kajmak prelazi iz bijele u žućkastu boju, te bude čvrste, ali ne tvrde konzistencije, blago slanog ukusa i karakteristične arome koja se dobija tokom zrenja. Kada se izvadi iz mijeha, sir je suh i mrvljiv.

Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka broji 24 člana, a uglavnom su to žena sa sela. Proizvodnja mlijeka, uključujući i kajmak glavni je prihod za 90 posto njih.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content