Gazi Husrev-Begovo Turbe

„Neka svaki dan milost Božja i blagoslov na njeg pada“ – napisano je iznad vrata turbeta gdje je sahranjen Gazi Husrev-beg, u dvorištu Begove džamije. 

1-shutterstock_36259399-1

Čuveni bosanski namjesnik Gazi Husrev-beg, drugi veliki vakif Sarajeva, rođen je oko 1480. godine u Serezu u Grčkoj, gdje mu je otac Ferhat-beg, rodom iz okoline Trebinja, bio namjesnik. Njegova majka Seldžuka bila je kćerka sultana Bajazida II, pa je on odgojen i odrastao je na carskom dvoru.

 

Husrev-beg je još kao mali ostao bez oca, a zatim i bez majke. Kako je bio inteligentan i nadaren, služio je kao diplomata na Krimu i u Rusiji, te kao beglerbeg Skadra u Albaniji. Vitešku titulu gazije stekao je 1521. godine, a zatim je došao u Sarajevo i odmah započeo velike građevinske poduhvate, usprkos stalnom ratovanju u Dalmaciji, Hrvatskoj i Ugarskoj.

 

Gazi Husrev-beg je izgubio život u bici u Crnoj Gori 1541. godine. Njegovo tijelo je prenešeno u Sarajevo i sahranjeno u haremu njegove džamije. U sjeni džamije i stoljetnih lipa su dva turbeta . U većem je grobnica slavnog osnivača džamije, a u manjem počivaju zemni ostatci vojvode Murat-bega Tardića, prisnog prijatelja i druga Husrev-begova i prvoga mutevelije Husrev-begova vakufa. Murat-beg je rođen u Šibeniku, gdje mu je još 1526. živio brat Juraj, kanonik. Murat-beg je umro u Požegi kao sandžak-beg, poslije mjeseca travnja 1545, a tijelo mu je ovamo preneseno.

 

Ova dva turbeta Gazi Husrev-beg je dao da se sagrade još za vrijeme njegovog života. Turbe je izgrađeno od tesanog kamena na osmougaonoj osnovi, sa prozorima natkrivenim lukovima i zaštićenim demirima, a kupola je presvučena olovom. Unutrašnjost turbeta ukrašena je kao nikada do tada u Bosni. Prvi put se pojavljuju keramički ukrasi, a zidovi su oslikani levhama od kojih svaka nosi neku poruku iz Kur´anskih ajeta.

 

U svakom turbetu se iznad kabura nalazi kubura – drveni sarkofag prekriven sa zlatom izvezenom čohom u natpisu koji je kredo Islama i u prevodu sa arapskog glasi: „Nema božanstva osim Jednog Boga, a Muhammed je Božiji Poslanik.“

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content