Bosanskohercegovačka prijestolnica je poznata kao mjesto u kojem svako može naći nešto za sebe, pa tako i gurmani – oni koji vole burek, klepe i ćevape, ali i oni koji meso i mesne prerađevine ne konzumiraju.
Svega za svakoga
Mnogi su sarajevski restorani, čak i oni tradicionalni, a tradicija u bosanskohercegovačkoj kuhinji nekako podrazumijeva meso u bar jednom obroku, svoje poslovanje okrenuli i ka grupi ljudi čije su navike u ishrani, rekli bismo, malo drugačije. Tako u mnogim restoranima možemo naći sjajne kompletne menije prilagođene vegetarijancima i veganima.
U ovom je gradu nemoguće ostati gladan, bez obzira koju vrstu kuhinje volite. Svaka buregdžinica ima pitu od mesa, špinata i krompira i eto sreće i za mesojeda i za vegeterijanca, a i za vegana, kažu Sarajlije.
Ipak, zanemarimo polovična rješenja i krenimo po sarajevskim kvartovima i mahalama i pronađimo mjesta koja su gastro raj za vegane i vegetarijance.
Bistro Zdravo
Na prvom mjestu je bistro Zdravo, bez kojeg je svaka priča o vegetarijanskim restoranima u Sarajevu – potpuno besmislena. Bistro Zdravo je mjesto koje ima najveću ponudu ukusnih jela baziranih na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla, koja potpuno osvajaju i one za koje se prevashodno spremaju, kao i one koji dan bez mesa zamisliti ne mogu. Slatko i slano, glavna jela i salate, sirovi slatkiši bez glutena i šećera, osvježavajući zdravi napitci, ali i savršeno uređen prostor koji odiše šarmom i toplinom, poput magneta mame ljude da otvore vrata ovog mjesta i da se, kada su već došli – zaljube u njega. Bistro Zdravo je i dokaz da kada imate savršen proizvod, lokacija ne znači baš ništa. Nije u centru grada, ali jeste centar okupljanja ljude koji vole fino, ukusno i zdravo pojesti. Ko još ne želi pojesti dva kolača bez grižnje savjesti?
Prostor je drugačiji jer se ne radi samo o restoranu, premda primarno jeste restoran. Ovdje se mogu i kupiti fine zdrave namirnice, a posljednjih su mjeseci lokacija na kojoj se organiziraju različiti skupovi, druženja, radionice. Odvojeni prostor za ove namjene zove se simbolično – Košnica.
Lokacija: Marka Marulića 2 (PC Unipromet); Kontakt telefon 060 34 82 838
Falafel
Falafel je naša druga stanica, smještena u srcu Baščaršije. Vegeterijanska, veganska, halal i gluten fee jela – sve to možete naći u ovom restoranu. Umijeće njihovih kuhara i pekara dokaz je da hrana može u isto vrijeme biti ukusna i zdrava, a i lijepo izgledati. Privlače sve više klijenata koji nisu vegetarijanci jer im je hrana prosto neodoljiva. Mirisi somuna, miješanih salata, baba ganusha, falafela, pomfrita i tahin sosa sa kurkumom miješaju se sa toplinom ljubaznog osoblja i ambijenta Čaršije.
Lokacija: Đulagina čikma 2, Baščaršija; Kontakt telefon 033/233-200
Fast Food Veganer
I na kraju, ali ne i najmanje važan, je Veganer, pravi pravcati fast food za vegetarijance i vegane, prvi i za sada jedini takve vrste u Sarajevu. Nude supe, wraps, fine pikantne burgere, salate i nagetse. Pekarski krompir, pomfrit i pomfrit od batata, kolutići luka te nacho chips odličan su prilog uz bilo koje od pobrojanih jela. U sistemu su dostave, za slučaj da vam se fino i zdravo jede, a ne da vam se izaći. Nije nevažna ni info da ovaj simpatični fast food ima odlične cijene.
Lokacija: Čobanija 1; Kontakt telefon 033/831-417
Da se upoznamo?
Da bismo bolje razumjeli vegetarijance i njihove prehrambene navike, važno je napomenuti da unutar vegetarijanstva postoje određene podjele. Vegetarijanci su iz svoje ishrane izbacili meso, a neki dodatno izbjegavaju mlijeko i mliječne proizvode. Fleksitarijanci preferiraju biljnu prehranu, ali ponekad jedu meso; ako jedu samo ribu, u nekim zemljama ovu vrstu ishrane nazivaju “pescetarijanizam”. Vegani se hrane isključivo biljnim namirnicama, iako neki od njih povremeno konzumiraju med. Veganstvo se često opisuje kao stil života koji obuhvata više od same prehrane pa između ostalog oni izbjegavaju i upotrebu životinjskih proizvoda u odjeći i kozmetici.
Takođe je važno nagalsiti da ljudi prestaju jesti ili smanjuju konzumaciju mesa i životinjskih proizvoda iz različitih razloga. Nekima je to pitanje ličnog ukusa, dok drugi to čine zbog brige o pravima životinja. Osim toga, mesna industrija značajno doprinosi globalnom zagrijavanju i zagađenju okoliša, dok brojne studije pokazuju da često konzumiranje mesa može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.