Gibanica

    Gibanica

    Osnovni koncept gibanice, kolača ili pite uključuje kombinaciju tijesta sa sirom u više slojeva, često sa raznim drugim nadljevima. Uobičajno je jelo u kuhinjama na Balkanu ali i mnogim drugim, pa primjera radi slično jelo poznato kao Shabiyat (Sh’abiyat, Shaabiyat) je dio kuhinje u Siriji i Libanonu.

    Potrebno:

    ½ gotovih kora za pitu

    ½ sitnog sira

    3 jajeta

    1 šoljica ulja

    3 šoljice kisele vode

    2 kašičice soli

     

    Pouljiti okrugli pleh i staviti na dno jednu koru, malo je poprskati uljem, staviti zatim drugu koru, takođe je poprskati sa malo ulja, pa preko nje razbacati šaku sitnog sira, staviti zatim sljedeću koru, poprskati je, razbacati po njoj šaku sira i tako redom, dok se ne utroše sve kore i sav sir.

    Za fil: Izmješati 3 cijela jajeta sa 1 šoljicom ulja, 3 šoljice kisele vode i 2 kašičice soli.

    Tako pripremljenu gibanicu odmah isjeći na 8 jednakih dijelova i preliti prethodno pripremljenim  filom, tako da se on razlije, podjednako po cijeloj gibanici i da popuni rupe između.

    Staviti gibanicu u rernu i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

    Preporuka jeste da gibanicu jedete dok je vruća.