Gibraltar

140 kilometara jugozapadno od Malage – prijestolnice Andaluzije, na samom jugu Španije i njene Obale Kosta del Sol (Costa del Sol – „Obala sunca“), ali ipak ne i najjužnije, smjestilo se špicasto poluostrvo na čijem se samom vrhu nalazi čudesno djelo prirode – ogromna stijena koja kao da je s neba pala i na rtu se sastavila sa zemljom

5

Kada je mavarski vojskovođa Gib-Al-Tarik u VII vijeku prvi put prešao moreuz iz Afrike, popeo se uz neobičnu stijenu i na njoj sagradio tvrđavu nazvavši je po sebi “Gib-Al-Tarik” (tj. Gibraltar), on i njegovi kasniji nasljednici vrlo brzo su uspjeli da poraze Vandale i osvoje Andaluziju.

Milenijum kasnije, francuska vladarska dinastija Burbonaca koja je od 1702. do 1714. godine vladala Španijom, vodila je ovu zemlju u ratove tokom kojih je izgubila vlasništvo nad Holandijom i rtom Gibraltarom. Iako Španci vjerovatno sa razlogom smatraju da je stijena prirodni dio njihove zemlje, Gibraltar je poslije mnogo vremena i dalje dio britanske krune kao njena “prekomorska teritorija” (“overseas teritory”).

6

Španci nisu uspeli da povrate Gibraltar ni početkom XIX vijeka kada su, na neki način bili saveznici francuske vojske, a Napoleon izgubio od engleskog generala Nelsona u čuvenoj Bici kod Trafalgara (stotinjak kilometara jugo-zapadno od Gibraltara).

Danas na Gibraltaru žive – Gibraltarci, od kojih je samo trećina izvornih Engleza. Ima i Indijaca, Španaca i drugih nacija – njih oko 35 000. I kada su ih pre desetak godina na referendumu upitali da li bi se ponovo priključili Španiji, odgovor je bio negativan.

Ako želite da posjetite Gibraltar, trebalo bi da prethodno pribavite britansku vizu za “prekomorske teritorije”, koja košta nešto manje nego za Veliku Britaniju (oko 70 eura). Naravno, ukoliko smatrate da je 2 – 3 sata vremena provedenih u istraživanju grada-države vrijedno vaših para. Interesantno je da će vas kad čuju da idete na Gibraltar, i veliki broj  Britanaca pitati: šta ćete tamo?

7

Osim zaista fantastične stijene do čijeg vrha možete kolima ili žičarom, sa usputnom stanicomApe’s Dean, mjesta gdje žive (ne uvijek) simpatični majmuni koji otimaju stvari i penju se na kola, ostatak „zemlje“ čini ne naročito privlačna novogradnja, luka, plaže, park i botanička bašta, pješačka zona, nova džamija Ibrahim-Al-Ibrahim i nekoliko fascinantnih, velikih pećina ispod gibraltarske stijene (St. Michael’s cave i Great siege tunnels). Osim pronađenih ljudskih ostataka iz perioda praistorije, u pećinama se nalaze i ostaci tajnog savezničkog skrovišta, u kojem je više mjeseci desetak odabranih špijuna boravilo za vrijeme Drugog svjetskog rata.

8

Vrhunac uvrnutosti ovog grada-države ipak predstavlja aerodromska pista, koja je postavljena poprijeko uzanog korijena poluostrva – od jedne do druge obale mora, ujedno i linija graničnog pojasa. Da biste ušli u zemlju, kod kućice pogranične policije sa španske strane daćete pasoš na provjeru, na rampi sačekati zeleno svjetlo na semaforu, preći pistu kao preko ulice … i tu ste.

Krunu podijeljenosti između britanskog Gibraltara i ostatka Španije predstavlja špansko “pogranično” mjesto La linea de Konsepsion (La Linea de Concepcion – u prevodu: „Definisana linija“), koje se idući prema stijeni bukvalno prekida rampom i kućicom pogranične policije. La Lineu od Gibraltara dijeli aerodromska pista na strani britanske teritorije, koja je ustvari linija graničnog pojasa.

9

Neposredno prije granice, u La Linei vidjet ćete kružni tok sa jednom od možda najvećih zastava Španije na svijetu i tablom koja obavještava da skretanjem u desnu traku napuštate špansku teriroriju. Ova tabla je vidno umrljana crvenom farbom koja je u znak protesta bačena na nju i ne izgleda da iko želi da je očisti.

11

Osim činjenice da je pogranično mjesto uz samu liniju Gibraltara, u samom mjestu La Linea de Konsepsion nema ničeg posebnog da se vidi. S obzirom da je smješteno u korijenu uzanog poluostrva, sa obje strane je oivičeno morem. Dok se sa istočne, “unutrašnje” strane nalazi veliko šetalište sa rijetkim drvoredom palmi na čijem kraju (do same granice sa Gibraltarom) je plaža, sa zapadne strane (prema otvorenom moru) postoji velika pješčana plaža dužine oko kilometra. Interesantno je da ćete boravkom na ovoj plaži nešto dalje od obale, na moru gotovo uvijek primjetiti po neki ukotvljeni, veliki tanker i teretnjake koji čekaju prolaz kroz Gibraltarski moreuz.

10

INTERESANTNO:

Nasuprot ponekad pogrešnih pretpostavki, gradić Tarifa (a ne Gibraltar) najjužnija je tačka Španije. Luka u Tarifi omiljena je među turistima koji na ljetovanju u Španiji odlaze  na jednodnevni izlet za Tandžir (Tangier) u Maroku. Za samo pola sata brodom možete preći Gibraltarski moreuz koji je u ovom najužem dijelu širok samo 7 km i stupiti na tlo Afrike.

OPŠTI PODACI:

Pripada Velikoj Britaniji kao njena Prekomorska teritorija / populacija: oko 35 000 / nadmorska visina: na moru, dok je vrh stijene 450 m / turističke informacije: Duke of Kent House / Cathedral square, www.gibraltar.gi

Fotografije i tekst: Ivana Dukčević, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content