Glasajte za stablo godine u BiH!

Bosna i Hercegovina dom je izuzetnoj  i raznolikoj prirodi. Više od pola teritorije zemlje prekriveno je bogatim šumama, a i brojna naselja ukrašena su vrijednim primjercima drveća. Šume i pojedinačna stabla nam pružaju brojne ekosistemske usluge, poput prečišćavanja voda, sprečavanja klizišta i regulacije temperature, ali su vezana i za duhovne i tradicijske vrijednosti naših krajeva. 

 

Foto: UNDP

Kako bi odali priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH, UNDP organizuje izbor za drvo godine – traže najstarije, najljepše, najzanimljivije drveće u Bosni i Hercegovini!

Period javnog glasanja za podnesene nominacije je od 1. novembra do 11. decembra 2022., kada svaki registrovani korisnik može dati svoj glas jednom od nominovanih stabala. Pobjedničko stablo i još četiri finalista bit će objavljeni do 16. decembra 2022.

Pet pobjedničkih stabala obilježit će se info-tablom kojom će se ukazati na njihovu posebnost, te nagrađeno elaboratom za njihovu trajnu zaštitu. „Stablo godine“ postaje dijelom turističke ponude lokalne zajednice iz koje dolazi.

Osobe koje su nominovale prvih 20 stabala po broju glasova javnosti bit će nagrađeno solarnim punjačem. 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content