Glineni ratnici

Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji. Svaka od skulpturi je jedinstvena, tako da ne postoje dvije identične. Skulpture su naoružane lukovima i strijelama, kopljima i mačevima. Naoružanje je u vrijeme otkrića bilo još uvijek veoma oštro. Pored vojnika, u grobnicama se također nalaze dužnosnici, akrobati, moćnici i muzičari.

Kineski carevi su bivali pokopani sa blagom koje mogu koristiti u zagrobnom životu nakon svoje smrti, a prvi kineski car ostat će zauvijek zapamćen po svom blagu: masivnom vojskom – Vojskom od Terakote.

 

Prvi kineski car, Qin Shi Huang, odigrao je značajnu ulogu u kineskoj istoriji. On je ujedinio zemlju i počeo graditi zid koji će kasnije postati svjetski poznati Kineski Zid. Postao je car kad mu je bilo samo 13 godina, a umro kad mu je bilo 49 godina. Kad je tek postao car, jedna od njegovih prvih naredbi bila je izgradnja njegove grobnice. U grobnicu koja se nalazi u pokrajini Shaanxi, u gradu Xianu,  smještena je Terakota vojska, preko 8.000 figura napravljenih od gline, koja će ga pratiti i štiti u zagrobnom životu.

 

Vjeruje se da je svaki glineni ratnik napravljen po ratniku koji je zaista i postojao.

Ovu vojsku, iz 3. stoljeća prije nove ere, otkrio je 1974. godine jedan seljak prilikom iskopavanja bunara.

Na mjestu ruševina otvoren je i muzej nazvan Muzej prvog cara dinastije Qin, otvoren za javnost od 1979. Nalazište predstavlja jedno od najvećih arheološki otkrića modernog doba i pod UNESCO zaštitom je od 1987.

1980., iskopane su i dvije obojene bronzane kočije nedaleko od carevog groba. Svaka se sastojala od 3.000 raznih dijelova i pokretala su ih po četriri konja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content