Gluhi nogometaši iz BiH na putu do definitivne pobjede

Gluhi nogometaši iz BiH na putu do definitivne pobjede

Udruženje gluhih sportista u BiH pokrenulo je zajedno s Informativnim centrom za gluhe kampanju nazvanu #DEAFinitivno pobjeda. Cilj je bio njihovim reprezentativcima omogućiti odlazak na Evropsko prvenstvo gluhih u futsalu u decembru 2018. godine u Finskoj, no ovim činom i svim drugim planiranim aktivnostima udruženje želi također gluhim osobama pružiti jednake mogućnosti u domenu bavljenja sportom.

Uprkos Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom UN-a, u udruženju kažu, gluhe osobe su svakodnevno diskriminisane u svim aspektima života, no kako je sport jedna od rijetkih aktivnosti gdje glasovna komunikacija ne predstavlja socijalnu barijeru, gluhe osobe se upravo na takmičenjima i turnirima osjećaju kao ravnopravni članovi društva.

A već ovih dana njihova malonogometna reprezentacija započinje svoj put prema prvom nastupu na Evropskom prvenstvu gluhih. Prvi korak u tome su kvalifikacijske utakmice u Cardiffu u grupi s Velsom, Turskom i Švedskom. Mečevi će biti održani 19. i 20. januara 2018.

Njihovom odlasku na takmičenje, približavanju velikim snovima, još uvijek svi ljudi dobre volje mogu dati podršku uplatom na račun udruženja.