Gluhi nogometaši iz BiH na putu do definitivne pobjede

Udruženje gluhih sportista u BiH pokrenulo je zajedno s Informativnim centrom za gluhe kampanju nazvanu #DEAFinitivno pobjeda. Cilj je bio njihovim reprezentativcima omogućiti odlazak na Evropsko prvenstvo gluhih u futsalu u decembru 2018. godine u Finskoj, no ovim činom i svim drugim planiranim aktivnostima udruženje želi također gluhim osobama pružiti jednake mogućnosti u domenu bavljenja sportom.

Uprkos Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom UN-a, u udruženju kažu, gluhe osobe su svakodnevno diskriminisane u svim aspektima života, no kako je sport jedna od rijetkih aktivnosti gdje glasovna komunikacija ne predstavlja socijalnu barijeru, gluhe osobe se upravo na takmičenjima i turnirima osjećaju kao ravnopravni članovi društva.

A već ovih dana njihova malonogometna reprezentacija započinje svoj put prema prvom nastupu na Evropskom prvenstvu gluhih. Prvi korak u tome su kvalifikacijske utakmice u Cardiffu u grupi s Velsom, Turskom i Švedskom. Mečevi će biti održani 19. i 20. januara 2018.

Njihovom odlasku na takmičenje, približavanju velikim snovima, još uvijek svi ljudi dobre volje mogu dati podršku uplatom na račun udruženja.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content