Godina za pamćenje: Ovi giganti su postavili novi okvir bh. ekonomije

Godina iza nas bila je veoma izazovna, puna obrta i šokantnih vijesti kako na domaćem tako i na svjetskom planu.

Kao što se zna, kapital je veoma “plašljiv”, pa u doba neizvijesnosti kompanije obično odustaju od investicija i širenja, režu troškove te se okreću čuvanju tržišne pozicije.

No, brojne domaće kompanije ove godine su, uprkos krizi, nastavile sa snažnim investiranjem, širenjem poslovanja pa čak i ulaskom u potpuno nove oblasti djelovanja, piše BiznisInfo.ba.

Neke od njih u tome su bile veoma uspješne i uspjele su ne samo popraviti vlastitu tržišnu poziciju, već doprinijeti stabilizaciji ukupnih ekonomskih prilika u BiH otvaranjem novih radnih mjesta i uplatom velikih iznosa u državne budžete.

Pojedine domaće kompanije su toliko narasle da su preuzele primat nad stranom konkurencijom i pokazale da su bh. firme i stručnjaci sposobni za najsloženije poslove i najveće domete. Protekla godina bila je uspješna za veliki broj bh. firmi, a mi ćemo spomenuti samo neke od njih.

Bingo Grupa

Kompanija Bingo ove godine nastavila je rasti u svim segmentima. Bingo je nastavio sa širenjem svoje maloprodajne mreže otvaranjem novih objekata, a uložio je mnogo sredstva u snaženje distributivne mreže. Stoga u narednu godinu ulazi kao neprikosnoveni lider u oblasti maloprodaje.

Osim toga, nastavili su sa jačanjem vlastite proizvodnje u raznim oblastima u kojima posluju. Također su investirali u vlastitu proizvodnju električne energije za svoje objekte postavljanjem solarnih elektrana.

Veoma je važno istaknuti da su ove godine posebnu pažnju posvetili poboljšanju položaja usposlenika. Grupacije danas broji blizu 9.000 uposlenih. Prosječna neto primanja uposlenika u trgovini iznosi 1.049 KM što je bruto iznos od 1.430 KM. Na račune svih uposlenika grupacije isplaćena je pomoć od 1.080 KM, a za ove namjene Bingo je izdvojio blizu 10 miliona KM.

Foto: Biznisinfo.ba

ASA Grupacija

ASA Grupacija, koja posluje u nekoliko sektora, ove godine nastavila je sa investicijama i akvizicijama, uz konstanan organski rast. To se naročito odnosi na finansijski sektor gdje je ova domaća grupacija uspjela preuzeti jednu od ključnih uloga na tržištu.                                                  

ASA Banka je akvizirala Sberbanku, dok je ASA Osiguranje preuzelo Central osiguranje. 

Foto: Biznisinfo.ba

To znači da u novu godinu grupacija ulaze kao treća najveća banka u FBiH (po ukupnoj aktivi) i lider na tržištu osiguranja (po bruto premiji). BiH nikad do sada nije imala tako snažnog domaćeg igrača na finansijskom tržištu.

Osim toga, privodi se kraju izgradnja prve domaće bolnice – ASA Bolnice u Sarajevu koja će zapošljavati oko 350 uposlenika. Bolnica će imati 180 bolničkih kreveta na 8 spratova, 10 operacionih sala, 12 specijalističkih odjeljenja, a pacijenti će na raspolaganju imati gotovo sve medicinske usluge.

Euroasfalt

Kompanija Euroasfalt postala pravi gigant posljednjih godina, a ove godine je potvrdila taj status novim ugovorima. Njen rast omogućio je da jedna domaća kompanija dobija velike poslove na izgradnji autoputa u BiH i to kao glavni izvođač, a ne kao podizvođač.

Ove godine je kompanija potpisala ugovor sa UMB-om, najvećom rumunskom građevinskom kompanijom. Zajedno su dobili posao u toj zemlji vrijedan gotovo 400 miliona eura.

Foto: Biznisinfo.ba

Osim toga, dobili su veoma važan ugovor na izgradnji Koridora 5C na dionici kod Tešnja, a radovi počinju ovih dana.

Euroasfalt je dio konzorcija koji gradi cestu D 403 – koja je trenutno jedan od najvažnijih i najskupljih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj. Kompanija je obavljala velike poslove i u Crnoj Gori i Sloveniji, zbog čega se može reći da je postala jedan od regionalnih lidera.

Hifa Oil

Kompanija Hifa Oil započela je svoj put kao distributer nafte, ali je u međuvremenu proširila svoj biznis na razne oblasti. Najprije je to bio sektor metala gdje je ponovila uspjeh iz naftnog biznisa, ali ni tu se nije zaustavila.

Ove godine napravili su naročit iskorak u nečemu što možemo nazvati “biznisom budućnosti”, a to je solarna energija. Preko svog odjela za solarnu energiju Hifa Oil je postala lider u ovoj oblasti pa su brojni investitori upravo njoj povjerili ugradnju solarnih elektrana koje postaju sve popularnije.

Foto: Biznisinfo.ba

Dobro je da jedna domaća kompanija predvodi sektor u ovoj oblasti koja ima ogromni potencijal i čije vrijeme tek dolazi. Grupacija je snažno ušla i u sketor namještaja akvizicijom firme Hit Design, te su promet već povećali za 200 posto a broj zaposlenih povećao se za 215 posto.

Na kraju, i broje druge kompanije su imale veoma uspješnu godinu i najavile još bolju 2023. One su pokazale da je kriza samo riječ i da je najbolji način da se ona prevaziđe još snažnije i hrabrije investiranje i širenje poslovanja.  

 

Izvor: Biznisinfo.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content