Godišnjica smrti najvoljenije bosanske kraljice Katarine

Na današnji dan, 25. oktobra 1478., daleko od svoje djece i domovine, preminula je najvoljenija bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić.

Katarina Kosača bila je kćerka Stjepana Vukčića Kosače, istaknutog bosanskog velikaša i Jelene iz zetske kneževske kuće Balšića, unuke srbijanskog kneza Lazara.

Herceg Stjepan borio se za stabilnost Humske zemlje, pa je zbog turskih osvajačkih prijetnji s istoka održavao prijateljske odnose s rodom Kotromanića, hrvatskih kraljeva i banova u Bosni. Iz tih odnosa se javila simpatija, zatim ljubav i na koncu brak njegove kćerke, Katarine Kosače i uglednog prijestolonasljednika Stjepana Tomaša Kotromanića. Tim brakom su Hercegovina i Bosna bile ujedinjene. Budući da je Stjepan Tomaš obećao papi da će iskorijeniti bogumile iz svoga kraljevstva, dvadesetdvogodišnja Katarina je postala postala rimokatolkinja.

Svoje djetinjstvo Katarina je provela uglavnom u rodnom Blagaju s roditeljima, a kada se udala za prestolonasljednika bosanskog kraljevstva Stjepana Tomaša Kotromanića, živjeli su na kraljevskom dvoru u Kraljevoj Sutjesci.

U braku je rodila sina Šimuna, kćerku Katarinu i još jednog sina o čijoj sudbini nema pouzdanih podataka, a kako je to njenom suprugu bio drugi brak, imala je i pastorka Stjepana Tomaševića.

Nakon očeve smrti, upravo joj je on pod nerazjašnjenim okolnostima 1461., osigurao titulu kraljice majke i nastavak života na kraljevskom dvoru. Miran život kraljice i udovice s dvoje djece, nije dugo trajao, jer samo dvije godine kasnije Turci pod vodstvom sultana Mehmeda II. osvajaju Bosnu.

Stjepan Tomašević u tom je pohodu turske vojske izgubio život, Katarinino dvoje djece odvedeno je u ropstvo, dok je ona sama uspjela pobjeći prema Dubrovniku. Tamo je, kao predstavnica bosanskog kraljevstva, ostala tri godine uzalud čekajući bilo kakve vijesti o svojoj djeci koju nikada više nije vidjela. Iz Dubrovnika odlazi 1466. i trajno se nastanjuje u Rimu.

Bosanska kraljica Katarina jedna je od najzanimljivijih i najslavnijih ličnosti srednjovjekovne Bosne. Neizostavno je spomenuti i angažman, te utjecaj Katarine Kosače Kotromanić, kao jedne od rijetkih žena koje su ostale zapamćene u srednjovjekovnoj historiji bosanskog kraljevstva.

Katarinina je preminula na današnji dan, 25. oktobra 1478. godine u Rimu, daleko od njene domovine i od djece. Njene plemenite ljudske i vjerske vrline su joj posebno priznate, kad je proglašena blaženom.

Na najvišem vrhu brda Campidoglio, jednog od sedam rimskih brežuljaka, između impresivnog zdanja posvećenog prvom kralju ujedinjene Italije Vittoriju Emanuelu II i Piazze dei Campidoglio, trga kojeg je projektirao slavni Michelangelo, nalazi se crkva Santa Maria in Aracoeli koja čuva grobnicu bosanske kraljice Katarine.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

Modna priča najvoljenije bosanske kraljice Katarine

Oproštajno pismo kraljice Katarine

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content