GOETHE-INSTITUT I PREDSTAVNIŠTVO NJEMAČKE PRIVREDE U BiH ORGANIZUJU PRVI ZAJEDNIČKI DAN KARIJERE U SARAJEVU

Pod motom „Vaša budućnost ovdje i sada“, Goethe-Institut i Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) 23. novembra 2022. godine od 12:00 do 16:00 sati po prvi put zajedno organiziraju događaj pod nazivom “Dan karijere” za učenike završnih razreda  srednjih škola Kantona Sarajevo. Na događaju u glavnoj zgradi Goethe-Instituta (Džidžikovac 5) kompanije i organizacije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini će na info štandovima predstaviti svoju djelatnost i poslovne perspektive za mlade u njihovoj zemlji, te savjetovati ih o potrebnim tehničkim i jezičkim kvalifikacijama. Osim toga, Goethe-Institut nudi obuku „Prijava za posao“, a portal Mojposao će pružiti informacije o novim trendovima na tržištu rada u Bosni i Hercegovini.

©Goethe-Institut / Foto: Jasmin Agović

Dan karijere je prvi zajednički događaj Goethe-Instituta i Predstavništva njemačke privrede u BiH koji se realizuje u sklopu Sporazuma o intenziviranju saradnje u oblasti kvalifikacija stručnih kadrova i promociji mladih talenata, koji je potpisan 10. novembra 2022. godine – dan prije velike proslave 25. godišnjice postojanja Predstavništva njemačke privrede u BiH.

„Jača saradnja između naše dvije njemačke organizacije temelji će se na redovnoj razmjeni informacija o našim aktivnostima, posredovanju u ostvarivanju novih kontakata i podršci u promovisanju projekata, ali i jezičkoj i interkulturalnoj kvalifikaciji stručnjaka iz Bosne i Hercegovine.“ – objasnila je Stefanie Ziska, direktorica Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Direktorica Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini, Simone Voigt dodala je: „Zajedničkom organizacijom godišnjeg Dana karijere želimo podržati bosanskohercegovačke maturante u njihovoj poslovnoj orijentaciji i dati im bolje prilike za profesionalnu budućnost u njemačkim kompanijama i organizacijama u Bosni i Hercegovini.“

©Goethe-Institut / Foto: Jasmin Agović

Za narednu godinu Predstavništvo njemačke privrede u BiH i Kulturni institut Savezne Republike Njemačke planiraju uspostaviti program stručne prakse za učenike završnih razreda srednjih i stručnih škola u njemačkim kompanijama i organizacijama u Bosni i Hercegovini.

Dan karijere je i dio projekta “StayNet” Goethe-Instituta u jugoistočnoj Evropi koji za cilj ima suprostaviti se ozbiljnom nedostatku stručnih radnih snaga i zabrinjavajućoj nezaposlenosti mladih u zemljama Zapadnog Balkana, te otvoriti  mladim ljudima nove mogućnosti za profesionalnu budućnost u svojoj matičnoj zemlji.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content