Goji bobice – crveni dijamanti sa Himalaye

Kako biste uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebna vam je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza je od 10-30 grama dnevno. Ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Kod nas na tržištu su dostupne u sušenom obliku, soku i u obliku nezaslađene pulpe.

Goji bobice se nazivaju još i crveni dijamanti sa Himalaye. Tamo ih koriste kao sastojak u mnogim receptima, ali i u medicini zbog svojstava koja imaju.

Goji bobice su grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 metra u visinu. Plod je narančasto crvene boje, duljine 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj bobici se nalazi od 10 do 60 sjemenki. Kako ne bi oksidirale bobice se tresu sa drveta, a zatim se suše. Mogu se jesti sirove, ali zbog brze oksidacije češće se kupuju sušene, a njihov okus podsjeća na grožđice, ali ih možete nabaviti u obliku čaja i soka.

Goji bobice su toliko nutritivno bogate da rezultati medicinskih istraživanja navode njezine potencijalne zdravstvene učinke. Danas su najpoznatija superhrana u svijetu. Na prvom su mjestu američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.

Goji bobice bogate su antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, a imaju i veliku razinu vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata. Goji bobice sadrže: 19 aminokiselina (od kojih je osam esencijalnih); 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij; više proteina nego cjelovito zrno pšenice; više vitamina C od naranče; kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju; vitamin E, ciperon, koji koristi srcu i krvnom tlaku, a ublažava i ženske tegobe; solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj; fizalin, aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B; betain, koji se koristi da bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre.

Betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK. Goji bobice su najbogatiji izvor beta karotena od svih poznatih namirnica.

Beta sitosterol se koristi kod snižavanja holesterola, liječenja spolne nemoći i kod povećane prostate. Esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sistema.

Pošto su bogatog sastava goji bobice imaju širok spektar djelovanja na zdravlje, a to su:

Jačaju imunološki sistem

Usporavaju proces starenja organizma

Sprječavaju nastanak leukemije i raka

Štite od bolesti srca i krvnih žila

Regulišu rad mokračnog sistema

Daju snagu i energiju

Djeluju antibakterijski i antiupalno

Poboljšavaju plodnost kod žena

Štite vid i doprinose ljepšem tenu

Poboljšavaju cirkulaciju

Štite od dijabetesa

Poboljšavaju kvalitetu spermija

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content