Goji bobice – crveni dijamanti sa Himalaye

  Goji bobice – crveni dijamanti sa Himalaye

  Kako biste uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebna vam je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza je od 10-30 grama dnevno. Ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Kod nas na tržištu su dostupne u sušenom obliku, soku i u obliku nezaslađene pulpe.

  Goji bobice se nazivaju još i crveni dijamanti sa Himalaye. Tamo ih koriste kao sastojak u mnogim receptima, ali i u medicini zbog svojstava koja imaju.

  Goji bobice su grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 metra u visinu. Plod je narančasto crvene boje, duljine 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj bobici se nalazi od 10 do 60 sjemenki. Kako ne bi oksidirale bobice se tresu sa drveta, a zatim se suše. Mogu se jesti sirove, ali zbog brze oksidacije češće se kupuju sušene, a njihov okus podsjeća na grožđice, ali ih možete nabaviti u obliku čaja i soka.

  Goji bobice su toliko nutritivno bogate da rezultati medicinskih istraživanja navode njezine potencijalne zdravstvene učinke. Danas su najpoznatija superhrana u svijetu. Na prvom su mjestu američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.

  Goji bobice bogate su antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, a imaju i veliku razinu vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata. Goji bobice sadrže: 19 aminokiselina (od kojih je osam esencijalnih); 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij; više proteina nego cjelovito zrno pšenice; više vitamina C od naranče; kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju; vitamin E, ciperon, koji koristi srcu i krvnom tlaku, a ublažava i ženske tegobe; solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj; fizalin, aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B; betain, koji se koristi da bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre.

  Betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK. Goji bobice su najbogatiji izvor beta karotena od svih poznatih namirnica.

  Beta sitosterol se koristi kod snižavanja holesterola, liječenja spolne nemoći i kod povećane prostate. Esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sistema.

  Pošto su bogatog sastava goji bobice imaju širok spektar djelovanja na zdravlje, a to su:

  Jačaju imunološki sistem

  Usporavaju proces starenja organizma

  Sprječavaju nastanak leukemije i raka

  Štite od bolesti srca i krvnih žila

  Regulišu rad mokračnog sistema

  Daju snagu i energiju

  Djeluju antibakterijski i antiupalno

  Poboljšavaju plodnost kod žena

  Štite vid i doprinose ljepšem tenu

  Poboljšavaju cirkulaciju

  Štite od dijabetesa

  Poboljšavaju kvalitetu spermija