GOLTE, SLOVENSKE ALPE

Putovanje. Riječ, nestrpljenje, radost, novi ljudi, kultura, običaj i naposlijetku lijepe uspomene. Imamo ranac pun informacija, dobru volju i naše malo putovanje može krenuti.

Osnova svake dobre organizacije jeste mapa, pogotovo ukoliko putujete automobilom i bez vodiča. Ma koliko se putokazi činili dobrim, ipak kratko lutanje je neminovno, ali i slatko. Preporučujem 2 ili 3 izvora. Mi smo koristili mape koje se nude na internet stranicama poput viamichelin.com, navigacije na telefonima, ali i internet stranicama samog odredišta.

Cilj jesu Golte, kažu slovenske alpe, malo mjesto u opštini Mozirje. Djeluje idilično, nenametljivo, organizovano i mirno. Put kreće. Birat ćemo autoput Bregana-Brežice-Trebnje-prema Ljubljani po autoputu A2, a onda od Ljubljane po autoputu A1 do izlaza Šentrupert, te po magistralnoj cesti do Mozirja. Preporučeni put je po kilometrima duži, ali zbog autoputa traje manje. Cijena je takođe nešto na što je potrebno skrenuti pažnju. Platit ćete putarinu na autoputu u Hrvatskoj (2 puta cca 10 eura) i vinjete. Vinjete možete kupiti na samoj granici, prilikom ulaska u Sloveniju ili na prvoj benzinskoj pumpi, uz cijenu cca 15 eura, trajanje 7 dana.

U Goltama, uz alpski ambijent, radi i postoji samo jedan hotel, a specifičnost je ta što do istog ne možete doći automobilom. Naime, kad dođete u selo Žekovec, lijevo od restorana Vid dočekat će vas veliko uređeno parkiralište gdje prestaje luksuz zvan automobil. Uz parkiralište je i ulaz na žičaru-gondolu, na prvi pogled pravi mali sarajevski tramvaj, bez pretjerivanja.

U zimskoj sezoni žičara radi od 8.00 do 22.00 svaki puni sat, a ukoliko treba, vozi i češće. Ljeti ne radi tako često, pa se potrebno informirati na vrijeme. Svu prtljagu možete uz pratnju portira naložiti na voz i kabinu žičare koja primi do 50 osoba od jednom. Žičara vas dovede direktno u hotela za nekih 8 minuta. Stijene, snijeg, drveće, prostranstva, visina,  sve pomiješano sa strahom ali i dobrim raspoloženjem i veselim vodićem. Nije dugo trebalo da krene priča, mladi vodić pripovjeda kako je nekad davno znalo se desiti da se žičara sruši. Mi i dalje samo gledamo ispod ali opet ne žalimo što se nismo uputili makadamom do hotela.

Prednost ovakvog vida vožnje doprinosi posve zdravom ambijentu, prirodnom i predivnom pogledu na uređena skijališta. Staze na Goltama pretežno su crvenog kararktera (ukupno 7,4 km) uz ponešto plavih (4,3 km) i crnih (1,5 km), no realnija brojka je da postoji 10-tak km staza. Cijena dnevne karte je 29,00 eura 2-dnevne 55,00 a na raspolaganju skijaši imaju odlične žičare, ski opremu, bar na otvorenom ali i zatvorenom prostoru. No smoking apsolutno svugdje. Ukoliko niste ljubitelj skija, početi dan možete uz rafting na snijegu. Adrenalin, uzbuđenje, timski rad i pomalo opasnost.

Iako je riječ o odvojenom ambijentu, na istom je moguće organizirati veći broj tematkih zabava, pa smo mi imali lijepo iskustvo sa prve noći kada smo imali priliku učiti svirati djembe drums. Riječ je o instrumentu koji podsjeća na mali bubanj, porijeklom iz Zapadne Afrike, a cilj svirke jeste okupiti sve, uz vodstvo glavnih svirača, te zajednički svirati udarajući u djembe.

Što se cijena tiče, preporuka je kupiti prije puta neke grickalice, međutim ukoliko i ne stignete, poslužiti mogu i prodavnice Hofer, uglavnom smještene uz sami put, tip je srednjeg supermarketa koji nude sve što je potrebno. Kafa 60 centi, čokolade 1 euro, voda 50 centi, a primjetili smo da proizvodi koji su kod nas dosta popularni su u pola cijene jefitniji. Na samim Goltama cijena pića je između 2-3 eura, a obroci cca 10 eura.

Nosimo još mogo uspomena, zabavan party pod maskama, pravu zimsku bajku, hodanje sa krpljama ali i posjetu idiličnom gradu Mariboru koji je svega 1.5 vožnje udaljen od Golta.

Maribor je miran grad. Idealan za život i odrastanje. Semafora skoro da i nema, ali gužvu nismo primijetili. Radni je dan i toliki mir vlada da je zbunjujuće. Poštuje se pješak, gost, kupac, a mi biramo baštu na trgu. Iako smo došli iz zimskog ambijenta, u Mariboru je ipak sunce. Sjedimo i uživamo u tome. Dekica, kafa sa mlijekom i kroasana (cijena sve skupa 1.40 ) i odmor. Na trgu se odvija Sajam zdrave ishrane a veseli harmonikaš svira starogradske pjesme.Šetnja pored Drave i spremanje na put dug 9h može početi.

Elvira Leka

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi