Goraždanin Izet Bučo u ekipi filma “1917” koja je osvojila Oscara

Goraždanin Izet Bučo dio je ekipe filma “1917” koji je sinoć na dodjeli najprestižnije filmske nagrade Oscar osvojio nagradu za najbolje vizuelne efekte, fotografiju i zvuk.

Bio je to najteži projekat na kojem je radio, naveo je Bučo, a za vizuelne efekte nagradila ga je osim američke i Britanska filmska akademija, a sam film osvojio je 7 BAFTA nagrada.

Također, bio je nominiran ove godine i za Oscara zbog rada na filmu “Kralj lavova” u produkciji Walta Disneya.

Bučo je svijetu Hollywooda poznat od 2006. godine radeći na filmovima “Harry Potter”, “Robin Hood”, “Pirati s Kariba”, “James Bond “, “X-Men”, “Maleficent”, “Mission Impossible”, “Lion King”, “Zlatne godine kraljice Elizabete”, “Ad Astra”…

Njegov put do uspjeha bio je zaista trnovit. Naime, nakon što je teško ranjen u Goraždu 1994. godine, evakuiran je iz Sarajeva UN-ovim helikopterom preko Italije do Velike Britanije.

Zbog teške povrede ramena, amputiranih prstiju na rukama, te gelera u glavi njegove šanse za preživljavanje bile su jako male.

Nakon brojnih operacija, oporavio se i upisao fakultet za multimediju, pa je tako sve krenulo. Počeo je raditi u filmskim produkcijama baveći se rotoscopingom, 2D composingom, vizuelnim efektima…

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content