Goražde – herojski grad na obalama plahovite Drine

Na obalama plahovite Drine i vezan drinskim mostovima vijekovima ponosno stoji Grad Goražde, grad-heroj koji slovi za prijestolnicu istočne Bosne.

Autor: S. Hodžić

Nije poznato da li ime grada potječe od gora koje krase okolna brda, korijena riječi gorjeti jer neki smatraju da je grad nekad gorio ili od slavenske riječi Gorazd, no za njega su zbog prkosne Drine znali još odvajkada i stari Rimljani.

Goražde se danas ponosi epitetom herojski jer je to jedini bosanskohercegovački grad na Drini koji se uspio odbraniti od agresora u proteklom ratu, a danas slovi za pravo privredno čudo, iako je dugo godina bio samo usputna stanica na trgovačkoj ruti koja je iz Srbije i Crne Gore vodila prema Sarajevu.

U srcu grada nalazi se jedan od simbola grada koji podsjećaju na njegovu ratnu historiju – “most ispod mosta”. Most je izgrađen 1994. godine, u najtežoj godini za tada zaštićenu zonu UN-a i bio je jedina mogućnost za komunikaciju ljudi i roba, odnosno mogućnost za povezivanje lijeve i desne obale rijeke Drine tokom rata.

Foto: Furaj.ba

Kako ga zbog Drine znaju vijekovima, tako se u njega i dolazi najčešće zbog nje. Rijeka je omiljeno mjesto ljubiteljima raftinga, ali i plivačima. Kažu da ko je Drini naučio plivati postane vrstan plivač, jer ga ova hladna i brza rijeka očeliči i ojača. Goraždani se vole kupati na Žanju, kupalištu u srcu grada, ali i na izletištima u okolini Goražda čijom se brojkom grad zaista može pohvaliti. Jedno od omiljenih je i izletište Rorovi, sa kojeg se Drina i Goražde vide kao na dlanu.

Ako Drinom ne splavare ili se u njoj kupaju, onda pecaju ribu na gornjim obalama rijeke, ili odmaraju u mnogobrojnim restoranima i kafićima smještenim uz obale rijeke. Splavarenje je toliko popularno da svake godine u organizaciji Turističke zajednice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Vlade Kantona početkom mjeseca jula organiziraju manifestaciju Drina – Prača, kada je na Drini prisutno preko 10 splavova i drugih neobičnih plovila.

Ljeti je Goražde naročito živo – u njega tada pristigne i dijaspora, a brojni su i oni koji u grad dolaze radi tradicionalnog Festivala prijateljstva koji se održava u augustu svake godine. Svi dobro znaju da koncerti ispred sportske dvorane traju do kasno u noć, a da koncerti na otvorenom imaju posebnu čar pa tako i svi na festivalu. Tokom godine u gradu se održava više manifestacija, a jedna od omiljenih je posvećena i istaknutom bh. književniku i ljekaru Isaku Samokovliji.

Goražde je očuvalo i stare mahale i kuće, ali i jednu od najvećih srednjovjekovnih nekropola u Bosni i Hercegovini na kojoj se pretpostavlja da se nalazi oko 600 stećaka, a riječ je o nekropoli Goršić polje.

Grad pored islamske kulture ima i značajan pečat pravoslavne, crkvu izgrađenu 1446. godine. Upravo u ovoj crkvi su 1521. godine izdate prve štampane novine u zemlji.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content