Perzijske i sijamske mačke: Gracije i vragolanke iz Viteza

Perzijske i sijamske mačke: Gracije i vragolanke iz Viteza

Prema svojoj prirodi, perzijska i sijamska mačka sušta su suprotnost, ali svaka izuzetna na svoj način, zna to njihov uzgajivač iz Viteza, Željko Grabovac

Napisala: Elma Zećo

Podižući različite pasmine mačaka i pasa u ovom poslu Vitežanin Željko Grabovac već je proslavio punoljetstvo, a sve je, naravno, počelo iz ljubavi prema životinjama. Stoga nas ne čudi što mu veliki broj obaveza, kako nam kaže, koje ispunjavaju njegovu svakodnevnicu – rad u pet shopu i briga o skoro 30 pasa i deset mačaka, ne predstavlja problem, nego ih, naprotiv, doživljava kao motivaciju.

 

Mačija legla od nedavno su ispunjena novim životnim radostima, mačićima koji su nedavno stigli na svijet, a riječ je o potomcima njegovih perzijskih i sijamskih mačaka.

Ranije je Željko bio poznat i po uzgoju jedne od najvećih mačijih pasmina – američke mačke maine coon, no sada su u njegovom fokusu samo, kako ih često oslovljava, perzijke i sijamke. A koja je razlika među njima, upitali smo ga:

“Sijamske mačke su vragolaste i temperamentne mace. Njihov plavi pogled nekim se ljudima doima čudnim, ali one su iznimno umiljate i lijepe. Volim reći da je perzijska mačka gospođa u mačijem svijetu. Svaki pokret je graciozan i odmjeren. Dok su još uvijek male, vole se igrati, ali već kada porastu pretvaraju se u životinjice koje nalikuju damama. One čak paze kada hodaju po policama da nešto ne bi srušile”, objasnio je Željko za naš magazin.

Dodaje da su obje dobri kućni ljubimci, te da ne mora značiti da je teško održavati mačku dugog krzna, poput perzijske, kako ljudi obično misle, jer je dovoljno da je samo redovno češljate.

Život s mačkama ima svoje prednosti, a mnogi njihovi vlasnici potvrdit će da ih je dovoljno gledati u svom okruženju da biste osjetili sreću i zadovoljstvo.