Grad Kuvajt – Užurbana metropola visokih solitera

Grad Kuvajt može se opisati kao užurbana metropola visokih solitera, širokih bulevara, njegovanih parkova i bašti, koje se i na 40 stepeni u hladu redovno zalijevaju

Piše: Ivana Dukčević

Smješten u neposrednoj blizini delte, dvije čuvene biblijske rijeke – Tigra i Eufrata, koje se ovdje ulijevaju u Perzijski zaljev, također uklješten između Iraka i Irana, Kuvajt posjeduje ogromne rezerve nafte na malom prostoru. Osim velikih tankera za naftu, u kuvajtskoj luci moguće je vidjeti i prekookeanske teretne brodove, ali i manje, turističke brodiće.

Kuvajtske znamenitosti

Ipak, najpoznatija obilježja Kuvajta su Kuvajtske kule, Toranj oslobođenja i Velika džamija.

U starom dijelu grada nalazi se jedna od dvije palate vladajućeg emira Kuvajta – Palata As-Seif, sazidana 1896., odakle emir obavlja svakodnevne državničke dužnosti. Njegova rezidencija nalazi se u Dar Salvi (Dar Salwa), ali nijednu palatu od ove dvije nije moguće posjetiti. U Palati Bajan smještena je kuvajtska vlada.

Neoficijelni simbol Kuvajta koji se može pronaći na svakom suveniru ili posteru grada su čuvene Kuvajtske kule, koje se sastoje od dvije kule sa sfernim oblicima i treće, tanke, špicaste koja ih noću osvjetljava. Interesantne spoljašnosti s obojenim pločicama koje se sjaje na suncu veoma su posjećene kako od strane domaćih, tako i stranih turista – jedna od kula je vodotoranj (146 m), a u drugu je moguće ući (rotirajući Ofok restoran i vidikovac).

Foto: Pexels – SenuScape

Interesantno je također da je kule 1979. godine, prema švedskom dizajnu, sagradila velika arhitektonsko-građevinska kompanija iz bivše Jugoslavije, beogradski Energoprojekt.

Popevši se na kulu, osim panoramskih vidika možete vidjeti i izložbu fotografija s početka Zaljevskog rata, o tome kako je iračka vojska za vrijeme sukoba oštetila dijelove kula. Ipak, ukoliko putujete u Kuvajt, kule nećete moći da posjetite prije avgusta 2016., jer su trenutno u fazi obimnog renoviranja.

U neposrednoj blizini kula nalazi se i veliki Kuvajtski vodeni park. Osim ovih, starijih kula, u Kuvajtu se nalazi i takozvani Toranj oslobođenja.

Zanimljiva Riblja pijaca

U gradu, na par stotina metara jedni od drugih nalaze se Nacionalni muzej (skromna kolekcija kuvajtske umjetnosti i rekonstrukcija suka – ulice u bliskoistočnom bazaru), Velika džamija, Zdanje kuvajtske berze, Kuća Bayt Al-Badr, jedno od rijetkih zdanja tradicionalne arhitekture, Kuća Sadu od korala i gipsa u kojoj se čuvaju primjeri kuvajtskih starih zanata, Narodna skupština i Ratni muzej u kojem možete vidjeti detalje iz Zaljevskog rata.

Ipak, mnogi se slažu da je osim Kuvajtskih kula ubjedljivo najzanimljivije mjesto u Kuvajtu njegova velika Riblja pijaca, iznenađujuće čista i uredna, slikovita, s odličnom ponudom ribe i plodova mora.

Na kraju posjete Kuvajtu, u kasno popodne prošetajte jednim od nekoliko lijepo uređenih šetališta kraj obala Perzijskog zaljeva, zastanite na klupi preko puta najpoznatijeg kuvajtskog Souk Sharq šoping mola, kupite neko od jeftinih peciva s koštunjavim plodovima ili maslinama, i uživajte u pogledu ka pučini. Za one koji žele da uživaju u lokalnim restoranima, u ponudi su odlična libanska, ali i iranska (perzijska), kineska i indijska kuhinja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content