Gradska jezgra Sarajeva proglašena nacionalnim spomenikom BiH

“Historijski urbani krajolik Sarajeva” proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine na 40. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Različitost iskaza na relativno malom prostoru, naglašena prirodnim smještajem grada u uskoj kotlini duž rijeke Miljacke, te i danas jasno uočljiva isprepletenost materijalnog i nematerijalnog naslijeđa, uslovila je neophodnost prepoznavanja gradske jezgre kao historijskog urbanog krajolika. Uža gradska jezgra Sarajeva još je 1997. godine upisana na UNESCO Tentativnu listu svjetskog naslijeđa kao jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti – trajno otvoren grad. Prostor je, također, do donošenja konačne odluke Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, bio upisan na Privremenu listu nacionalnih spomenika kao Gradska ambijentalna cjelina Sarajevo.


Sarajevo od A do Ž | Furaj.ba

Dobrodošli u grad koji spaja istok i zapad, a kome se dive sjever i jug. Sarajevo nije samo grad, Sarajevo je duša i dom. Dom za dobre ljude, duša za one koji su izgubili svoju, a nepobjediv div za sve neprijatelje i one koji ne žele pronaći svoju dušu i mir.


Na prostoru nacionalnog spomenika “historijski urbani krajolik Sarajeva” nalazi se 87 dobara koja su prethodnim odlukama Komisije proglašena nacionalnim spomenicima, te šest dobara upisanih na Privremenu listu nacionalnih spomenika. Na prostoru zaštitnog pojasa historijskog urbanog krajolika nalaze se još 24 dobra koja su prethodnim odlukama proglašena nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, te jedno dobro upisano na Privremenu listu nacionalnih spomenika. Sve ranije predmetne odluke Komisije ostaju na snazi. Odlukom za historijski urbani krajolik utvrđene su mjere zaštite usmjerene na očuvanje naslijeđa i prostora kao i njegovog održivog razvoja. Odluka o proglašenju “Historijskog urbanog krajolika Sarajevo“ nacionalnim spomenikom BiH, urađena je na temelju Načela i smjernica za očuvanje nacionalnih spomenika, i dokumenata UNESCO-a koji tretiraju predmet krajolika. 

Džamija u Turiji, Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Na 40. sjednici održanoj 2. novembra 2020. godine, Komisija je donijela odluku o proglašenju graditeljske cjeline – Stara džamija u Turiji, općina Lukavac, nacionalnim spomenikom. 

Pored toga, članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike:

  • Historijska građevina – Napretkova palača (Zgrada Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”; Napretkov Zakladni dom), u Titovoj 56 u Sarajevu;
  • Graditeljska cjelina – Crkva sv. Vinka Paulskoga u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Navedene izmjene i dopune već postojećih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite sukladno trenutnom stanju ovih dobara.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content