Tržnica kao pozorište

Tržnica kao pozorište

Zgrada Gradske tržnice nalazi se u samom centru grada, na raskršću ulica Ferhadija i Mula Mustafe Bašeskije.

gradska-trznica-market-hall

Idejni projekat zgrade tržnice radi se već 1894. godine pod imenom “Markthalle fur Sarajevo”, a zgrada je bila gotova godinu dana kasnije. Iako je sam autor projekta nepoznat, arhitektonsko rješenje pročelja zgrade podsjeća na ostale projekte Josipa Vancaša. Na izvedbenim projektima se nalazi potpis August Butsch, ali njegovo djelovanje u BiH ne ukazuje na njega kao projektanta. Ranije su na zgradi tržnice postojali bočni ulazi, a kada su zatvoreni, probijana su današnja dva ulaza, od kojih je prednje pročelje izgrađeno s tri luka, po uzoru na antičku arhitekturu.

00-1

Početkom austrougarske uprave u Bosni nastaju brojni poslovni objekti, naročito u Sarajevu u zoni zapadno od Baščaršije, a pojava Gradskog kolodvora na mjestu današnjeg Trga Oslobođenja tom prostoru daje značaj živog gradskog centra sa brojnim trgovinama. Posebno su bile zastupljene prodavnice mesa i zeleni, te se pojavila potreba za izgradnjom Gradske tržnice u koju bi se preselili svi mesari i trgovci zeleni iz ulica Franje Josipa, Ferhadije, Ćemaluše, Kujundžiluka i Predimaret.

Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

Zgrada je građena u neorenesansnom stilu. U unutrašnjem prostoru, čelično-drvena, rešetkasta konstrukcija svoda, kao i podrumska hladnjača predstavljaju suvremenu sliku rješavanja unutarnjeg prostora. U auli se nalazi sat izrađen u stilu secesije, koji i danas postoji.

Foto: Elvira Leka, Furaj.ba

Gradska tržnica je otvorena 01.novembra 1895 godine i sve do danas ima istu namjenu. Markale su proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

SHARE
Prethodni članakTurbe „Sedam braće“
Naredni članakVrelo Bosne