Grasse – svjetska prijestolnica parfema

Svi već znaju onu čuvenu priču o tome kako su navodno Francuzi negdje u XVII vijeku izmislili parfem, kako bi se prije svega izborili sa ne baš prijatnim mirisom sopstvenih tijela. Ipak, kupanje Evropljana jednom mjesečno ili rjeđe, nije bio jedini razlog za popularnost ove mirišljave vodice.

Riječ parfem nastala je u antičkom Rimu. Latinske riječi: „per“ i  „fumus“ (što znači – „kroz dim“),  označavale su prijatan miris koji se poput dima širio vazduhom. Ipak, sam proizvod star je koliko i najstarije uređene ljudske civilizacije. Prije oko 5000 godina, u drevnoj Mesopotamiji proizvod je navodno izmislio izvjesni Tapputi – prvi proizvođač parfema na svijetu. Kasnije, parfeme su intenzivno koristili stari Egipćani (kraljice Hatšepsut i Kleopatra, naročito), Feničani, antički Grci i Rimljani.

U čuvenim, rimskim javnim kupatilima imperatora Karakale, jedna od soba pod imenom „unctuarium“, početkom III vijeka naše ere sadržala je police sa sredstvima za mazanje tijela, vrčeve sa mirisnim uljima i esencije parfema u staklenim bočicama. U to vrijeme, Rimljani su se mirisali tri puta dnevno, a predmet parfimisanja bili su i njihovi kućni ljubimci (psi, ptice), kao i konji. Miris je postao statusni simbol, pa su bogate rimske familije parfimisale i stoljnjake, zavjese, stalke za svijeće i druge komade namještaja.

Početkom srednjeg vijeka, čuveni persijski doktor i hemičar Avicena, izmislio je način proizvodnje parfema putem ekstrakcije ulja iz latica prvo ruže, a kasnije i drugog cvijeća. Radi kompleksnijeg mirisa, cvjetnom ulju dodavano je mrvljeno, začinsko bilje.  Pred kraj srednjeg vijeka, parfem su u modu ponovo uveli Italijani u doba renesanse, a kasnije usavršili Francuzi.

Zemljom parfema i danas se smatra Francuska. Na Azurnoj obali, na obalskom autoputu negde između Kana i Nice, postoji skretanje za Grasse (čita se: Gras). Samo trinaest kilometara sjeverno, u kopnu čuvene sunčane, cvjetne i ruralne Provanse, prostora na kojima su stvarali neki od najpoznatijih francuskih slikara svjetla – Van Gogh ili Cezanne, na primjer, nalazi se za malo mjesto koje i danas važi za francusku, i ujedno svjetsku prijestonicu parfema.

U ovom mjestu nalazi se nekoliko pogona u kojima se osmišljavaju i prave mirisi najčuvenijih francuskih brendova parfema, koje ovde možete kupiti po nešto povoljnijim cijenama nego u radnjama. Prije toga, ljubazne hostese povešće posjetioce u besplatni obilazak cijelog zdanja, gdje će vam (na jednom od svjetskih jezika koji izaberete) biti objašnjen istorijat mirisa, „fabrike“ i pokazan kompletan proces dobijanja kako parfema, tako i sapuna. Između ostalog, vidjećete i čuti da u jednom kilogramu jasminovog cvijeta ima oko 10 000 latica, koje su dovoljne da se napravi samo jedna jedina bočica parfema!

“Fabrika” parfema “Fragonard” – čudne naprave za destilaciju, u procesu proizvodnje parfema

U obilasku ćete vidjeti i razne čudne, starinske metalne naprave koje su služile za ekstrakciju cvjetne esencije i destilaciju, laboratorije u kojima se prave mirisne kombinacije, vidjećete sastojke koji se dodaju u procesu proizvodnje parfema, kao i začinsko i drugo bilje koje pristiže iz svih krajeva svijeta.

Konačan sud o tome kako će parfem mirisati, daju ljudi koje nazivaju – „Nos“. Njihov jedini, odlično plaćeni posao je da jednom dnevno, na samo sat vremena mirišu razne esencije i prave kombinacije eventualnih, budućih parfema. Naravno, osim istančanog ukusa i prethodnog školovanja za ovo zanimanje, „Nosevi“ ne smiju patiti ni od jedne vrste alergije, što bi im u poslu sigurno smetalo.

Pogon parfema “Fragonard” – deo procesa proizvodnje parfema – laboratorija

Na kraju ture po „fabrici“ parfema, hostese će vas odvesti u poslednju, ogromnu prostoriju u kojoj će vam demonstrirati postojeće mirise i podijeliti prospekte u kojima je objašnjeno koji sastojci su upotrebljeni za orijentalne, cvjetne ili voćne parfeme. Uz određenu nadoknadu, ovdje možete kreirati i jedinstveni – svoj sopstveni parfem, koji će vam neko od zaposlenih pomoći da “sastavite” od par neophodnih i nekoliko izabranih esencija. Kada se obilazak završi, ostaje vam još da se u istoj prostoriji, od bezbroj izloženih i lijepo poređanih mirisa i sapuna, odlučite da li želite da neki i kupite.

Ako imate vremena za samo jedan, najpoznatiji pogon parfema u Grasu je pogon kuće Fragonar (“Fragonard“).

 

Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content