Haad iznjedrio novu modnu priču: Mara, posljednja bosanska kraljica

U turbulentnim vremenima u kojima se gube svakodnevne vrijednosti  i u  kojima čovjek ima problem percipirati i sebe i svijet u kome bistuje Adnan Hajrulahović Haad njedri svoju novu kolekciju i modnu priču Mara-posljednja bosanska kraljica. Ova društveno angažirana modna priča afirmira stvarne vrijednosti bosanskog identiteta i budi istraživačku želju u svakom od nas da istražuje vrijednosti sopstvenog identiteta bez straha i nametnutih klišeja društva.

Marija Branković (poznata i kao kraljica Mara i Jelena; 1447–nakon 1495.), posljednja bosanska kraljica, bila je supruga posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Kao dvanaestogodišnjakinja udana je za Stjepana Tomaševića, bosanskog prijestolonasljednika, najstarijeg sina tadašnjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaša i patarenke Vojače. Brak je sklopljen kako bi on preko nje dobio pravo na srpsku despotovinu, a bračne pregovore vodili su Marina majka, tada već udovica, despotica Jelena i kralj Stjepan Tomaš. U sklopu braka, Jelena se preobratila na rimokatoličanstvo i uzela ime Marija. Vladavina despota Stjepana Tomaševića u Srbiji je bila kratka. U julu 1459. godine Osmanlije osvajaju Srbiju, te su Tomašević i Marija bili prisiljeni skloniti se na dvor njegovog oca u Bosni. Godine 1461. umro je Marijin svekar i Marin je muž postao kralj Bosne, čime ona postaje bosanska kraljica zamjenjujući na tome mjestu maćehu svoga muža, Katarinu Kosaču. Po osmanskom osvajanju Bosne, 5. juna 1463. godine, Marijin muž je pogubljen – Marija je ostala udovica sa šesnaest godina. Bosansko kraljevstvo je time srušeno, a teritorij Bosne i Hercegovine postaje dio Osmanlijskog carstva.

Pričati o Mari-posljednjoj bosanskoj kraljici nije moguće drugačije nego u svadbenom ruhu i u duhu vjenčanja jer njen život na tronu bosanskome bio je u ruhu mladosti. Upravo bijela boja okvir je kolekcije Mara koji ima za cilj u isto vrijeme naglasiti nježnost i ženstvenost mladosti ali i snagu žene. Karakter i snaga žene su imperativi modernog društva za koje svakako nalazimo uporište i u bogatom kulturnom naslijeđu naše domovine, Bosne i Hercegovine. Naša historija, iako stidno i šturo, prepuna je žena koje su bile spremne suočiti se sa svijetom i svetonazorima.

Kolekcija odiše lepršavim formama uokvirenim u ram formalnosti, volumenom i ženstvenošču. Mara je svojevrstan Haadov doživljaj kako dama treba i mora izgledati prilikom vjenčanja a pri tome prateći tendencije mode današnjice i okolnosti u kojima živimo.

Kolekcija je izrađena od prirodnih tkanina, pamuka, viskoze i svile, protkana najfinijim čipkama, i odraz je Haadovog stava da treba paziti kakve tkanine nosimo jer naša koža je naš najveći organ i treba je čuvati od utjecaja sintetike i sintetičkih boja.

Za sve one koji žele pogledati kolekciju Mara mogu se najaviti u atelje Haad na e-mail: haad@haad.ba i isprobati, pogledati i upoznati se sa novim Haadovim ostvarenjem.

Kolekcija Mara/2020/Adnan Hajrulahović Haad; Foto: Elman Omić

Nakon kolekcije San o Katarini Kosača, Huma-tradicija moga kraja, Elizabeta Bosanska, Mara je nastavak kontinuiranog Haadovog rada a naslonjenog na kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine. Vrijedi spomenuti da je i kolekcija inspirisana bosanskim ćilimom ostavila zapažene rezultate te da je javnost upravo u Haadovoj marami sa istim motivom identifikovala vrijednosti kulturnog naslijeđa našeg društva. Kozmetička linija Haad ide u prilog promociji našeg identiteta, uokvirena u motiv ćilima, sa imenima krema po bosanskim vladarima, Katarina, Elizabeta i Kulin ispisanim bosančicom itekako komuniciraju vrijednosti Bosne i Hercegovine. Kozmetičku liniju Haad pod sloganom “Ljepota i tradicija se njeguje” možete pronaći u svim dm prodavnicama širom BiH.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi