Haad odao počast našoj princezi, Elizabeti Bosanskoj

U Vijećnici u Sarajevu sinoć je upriličena modna revija “Elizabeta Bosanska” poznatog boanskohercegovačkog modnog dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada.

Elizabeta, bosanska princeza, rođena je u 1339. kao kći bosanskog bana Stjepana II Kotromanića i poljske princeze Elizabete od Piast, iz dinastije koja je vladala Poljskom. Njen prvi rođak je bio Tvrtko I, budući kralj Bosne. Kao mlada bosanska princeza boravila je na ugarskom dvoru što je rezultiralo udajom za ugarskog kralja Ludovika I. U braku s Ludovikom, poslije sedamnaest godina neplodnosti rodila je tri kćerke: Katarinu, Mariju i Jadvigu.

Poslije smrti supruga, kralja Ludovika I, Elizabeta, princeza naša, postaje kraljica, vladarica velikog kraljevstva, uključujući područje Hrvatske i Dalmacije koje su bile dio Ugarske monarhije.

Žena koja je suvereno vladala tim državama poslije smrti svog muža i žena koja je zasigurno ostavila trag u historiji nadahnula je poznatog bosanskohercegovačkog modnog dizajnera Haada. Njenu anđeosku ljepotu, profinjenost i sanezibilitet, dočarao je sinoć u Vijećnici kroz reviju “Elizabeta Bosanska” i pokazao da su žene na ovim prostorima oduvijek bile hrabre, istrajne i  imale veoma bitno mjesto u društvu.

Publika je tokom revije imala priliku vidjeti pedesetak modela koje je publika pozdravljala velikim oduševljenjem. Čizme i torbe koje su modeli nosili specijalno su dizajnirani za ovu priliku.

Važnost ovog projekta prepoznali su i podržali Ured Evropske unije u BiH i Ambasada Republike Mađarske u BiH.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content