Hagada bliža vama

Zahvaljujući radovima koje je finansirala  francuska ambasada u BiH u saradnji s UNESCO-om, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine će u boljim uslovima čuvati Hagadu i dva puta sedmično predstavljati publici.

Svečanom otvaranju nove prostorije 22. februara 2018. prisustvovali su francuski ambasador, Guillaume Rousson, ministar civilnih poslova, Adil Osmanović, direktorica regionalnog ureda UNESCO-a za Evropu, Ana Luiza Thompson-Flores, i diretktor muzeja Mirsad Sijarić.

U potpunosti su zamijenjeni sistemi rasvjete, klimatizacije i nadzora. Hagada će u buduće biti bolje zaštićena od svjetlosti, promjena temperature i vlažnosti, kao i od požara ili krađe. I na kraju, novi način prezentacije knjige umanjuje potrebu za njenim ručnim premještanjem s jednog mjesta na drugi.

Publika je do sada Hagadu mogla vidjeti 3 do 4 puta godišnje, zbog sigurnosnih razloga. Zahvaljujući projektu kojeg je finansirala Francuska, posjetioci će je ubuduće moći vidjeti dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom od 12 do 13 sati.

Na ovaj način, Bosanci i Hercegovci ponovno će uživati u blagodetima ovoga istorijskog blaga, a Zemaljski muzej BiH moći će privući više posjetilaca iz cijelog svijeta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi