Hagada bliža vama

Zahvaljujući radovima koje je finansirala  francuska ambasada u BiH u saradnji s UNESCO-om, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine će u boljim uslovima čuvati Hagadu i dva puta sedmično predstavljati publici.

Svečanom otvaranju nove prostorije 22. februara 2018. prisustvovali su francuski ambasador, Guillaume Rousson, ministar civilnih poslova, Adil Osmanović, direktorica regionalnog ureda UNESCO-a za Evropu, Ana Luiza Thompson-Flores, i diretktor muzeja Mirsad Sijarić.

U potpunosti su zamijenjeni sistemi rasvjete, klimatizacije i nadzora. Hagada će u buduće biti bolje zaštićena od svjetlosti, promjena temperature i vlažnosti, kao i od požara ili krađe. I na kraju, novi način prezentacije knjige umanjuje potrebu za njenim ručnim premještanjem s jednog mjesta na drugi.

Publika je do sada Hagadu mogla vidjeti 3 do 4 puta godišnje, zbog sigurnosnih razloga. Zahvaljujući projektu kojeg je finansirala Francuska, posjetioci će je ubuduće moći vidjeti dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom od 12 do 13 sati.

Na ovaj način, Bosanci i Hercegovci ponovno će uživati u blagodetima ovoga istorijskog blaga, a Zemaljski muzej BiH moći će privući više posjetilaca iz cijelog svijeta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content