“Hajdučka vrata” u srcu Sarajeva: Via Dinarica predstavila staze

Posjeta ‘Via Dinarice’ bosanskohercegovačkim gradovima započela je u Sarajevu gdje je u centru grada postavljena instalacija, simbol planine i turističkih lokacija sa tri staze Via Dinarice koje prolaze kroz BiH – bijelu, zelenu i plavu.

Foto: Via Dinarica

Planinarske rute Via Dinarice se protežu preko Dinarida, kroz sedam zemalja od Slovenije do Albanije, a BiH se nalazi u samom srcu dinarskog luka. Bijela staza prati skoro sve najviše vrhove planina u zemljama kroz koje prolazi, plava staza se kreće duž obala Jadranskog mora i jedinstveni je spoj mora, planine i šume, a zelena prati niže planine Dinarida i nalazi se najsjevernije od sve tri rute.

Cilj tog projekta započetog još 2014. godine jeste da promovira prirodne i kulturne ljepote zemalja u regiji, kao i da potpomogne održivi razvoj lokalnog turizma i ekonomski rast. Staze se svake godine dalje razvijaju.

Via Dinarica, kako je kazala voditeljica projekta Božena Kaltak, pruža doživljaj, avanturu u prirodi, odmor, relaksaciju i zdravo okruženje koja nam je danas svima potrebno više nego ikad, posebno u situaciji u kojoj smo se našli zajedno sa cijelim svijetom.

Jedan od simbola koji zaslužuju da budu istaknuti jesu Hajdučka vrata smještena na istočnom dijelu planine Čvrsnica. Taj karakteristični prsten u stijeni predstavlja prirodni fenomen koji je stvaran vijekovima. Hajdučka vrata se nalaze na 2000 m n/v i odredište su brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu. Tu su, dodala je Kaltak, i prekrasne rijeke od juga do sjevera BiH i doživljaj, ne samo planinskog, nego i turizma na rijekama.

Kroz podršku razvoju turizma u prirodi Via Dinarica pomaže male biznise, domaćinstva i nevladine organizacije koji se nalaze i djeluju na njenoj bijeloj, plavoj ili zelenoj stazi. Tokom provedbe projekta postalo je očito da Via Dinarica ima potencijal za daljnji razvoj i afirmaciju kao planinarska i avanturistička staza svjetske klase.

Projekt Via Dinarica implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS). Projekt se provodi u saradnji sa domaćim partnerima, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnim ministarstvom okološia i turizma i Ministarstvom trgovine i turizma RS.

Posjetioci su danas imali priliku da saznaju o tome šta staze Via Dinarice simboliziraju, koje su to atrakcije na njima zastupljene i da pronađu nešto za sebe. OrganizIRana su takmičenja, kvizovi i zabavne igre, a imali su priliku i fotografiRati se na “vrhu planine” (smještene na instalaciji) kod Hajdučkih vrata, kao i osvojiti vrijedne nagrade.

Nakon Sarajeva, Via Dinarica ‘putuje’ u Zenicu, Tuzlu, Bijeljinu, Mostar i Banju Luku.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

PLANINARI PREPORUČUJU NAJLJEPŠE PLANINSKE STAZE U BOSNI I HERCEGOVINI

TOP 5 NAJLJEPŠIH DESTINACIJA ZA PLANINARENJE U BOSNI I HERCEGOVINI

MULTIMEDIJALNI VODIČ “PLANINE BOSNE I HERCEGOVINE – 50 IZABRANIH USPONA”

SVE ŠTO VAM JE POTREBNO ZA PLANINARENJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content