Hajrudin Šišić među najboljim food bloggerima u regiji

Blog odiše sofisticiranim radom i očaravajućim fotografijama jela koja vas iznova mogu inspirisati.

Ako ste u potrazi za nesvakidašnjim receptima slatkih i slanih jela, posjetite food blog mladog Zeničanina Hajrudina Šišića, koji svakodnevno privlači sve veću pažnju svojim kulinarskim umijećem. Osim na blogu Harry Coopers Food, svoja ukusna jela predstavlja i na Instagramu profilu.

– Od malih nogu sam vezan za kulinarstvo i pokušaje spremanja različitih recepata. Ozbiljnije sam počeo kuhati u srednjoj školi, kada sam imao otprilike 15-16 godina. To je skoro 8 godina svakodnevnog kuhanja – kaže Hajrudin koji već dvije godine uspješno vodi svoj blog.

INSPIRACIJA ZA JELA

Od samog početka, Hajrudin je htio da blog nosi ime lako za zapamtiti i izgovoriti ljudima u cijelom svijetu. Tako je svoj nadimak Hari preveo na engleski jezik, a Cooper je dodao jer je veliki fan Sheldona Coopera. Inspiraciju za svoja jela pronalazi na različite načine, a uvijek se trudi kuhati ono što je u sezoni.

– Upravo sam pripremio kuglof s pireom od kestena. Naravno velika inspiracija je i na Instagramu. Pratim mnoge strane food bloggove, pa uvijek gledam šta oni spremaju i spremim najzanimljivije objave. Kulinarski uzori su mi Jamie Oliver i Rudolph Van Veen. Jamie zbog jednostavnosti u pripremi fantastičnih recepata, kako slanih tako i slatkih, a Rudolph je odličan poslastičar. Mnogo sam naučio samo gledajući njihove emisije.

Kada je u pitanju priprema jela Hajrudinu je, kaže, uvijek lakše pronaći ideju za slastice, a njegova omiljena kuhinja je italijanska.

– Jednostavno sam kreativniji kada su u pitanju slatkiši. Trudim se da objavljujem i recepte za slana jela. Uvijek mi u odabiru recepta pomažu prijatelji na Instagramu, svaki dan dobijem zanimljivu ideju ili neki lagani recept. Kada razmišljam šta bih mogao praviti za ručak, prve ideje su mi za neka italijanska jela. Mislim da će mi njihova kuhinja uvijek biti najdraža zbog jednostavnosti i što iako jednostavno uvijek bude ukusno!

Osim što ulaže veliki trud u pripremu, Hajrudin veliku pažnju posvećuje i fotografijama. Prije nego što počne s kuhanjem uvijek razmisli o tome kako će to najbolje prezentovati na fotografiji, kako bi se dopalo njegovim pratiteljima na društvenim mrežama.

– Tokom same pripreme razmišljam o serviranju i prezentaciji jela. Za lijepu fotografiju je prvenstveno potrebno naučiti osnove fotografije. S vremenom se nauči kako određeno jelo najlakše uklopiti u kompoziciju fotografije i pravljenje fotografije ide mnogo brže.

ZDRAVA HRANA

Trend zdrave ishrane sve je prisutniji kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Hajrudin se trudi da na svom blogu objavljuje zdravu hranu i recepte, iako i sam, priznanje, ne jede uvijek zdravo. Osjeća odgovornost da usmjeri ljude koji ga prate ka zdravijoj ishrani.

– Mislim da zdrava ishrana podrazumijeva uravnoteženost u ishrani. Potrebno je da se posvetimo lokalnoj ishrani i hrani koju su jeli naše bake i dede. Uz male korekcije naše kuhinje možemo sigurno reći da je među zdravijim kuhinjama u savremenom dobu. Smatram da smo previše se posvetili proizvodima koji se reklamiraju kao zdravi. To su većinom proizvodi koji dolaze iz tropskih zemalja. Baš kao što sam i spomenuo, trebamo se hraniti lokalno. Proizvodima koji uspijevaju kod nas, hranom koju uzgajaju ljudi s naših prostora. Tako shvatanje zdrave ishrane je sigurno mnogo jednostavnije. Najbolji savjet koji sam dobio vezano za zdravu hrani jeste da čitam deklaracije! Postoji dosta proizvoda koji se deklariraju kao zdravi, a po sastojcima to nikako nisu.

Potvrdu za svoj rad ovaj mladi Zeničanin dobio je nedavno, kada je na portalu gastro.hr izabran među četiri najbolja food bloggera u regiji u kategoriji slastičara.

– Ugostili su me u Zagrebu, gdje smo pokazali svoje umijeće u spremanju slastica. Osjećaj je naravno izvanredan. Ponosan sam što su ljudi iz struke prepoznali moj trud i rad. Nadam se da ću i u budućnosti moći napredovati i pokazati svoje omiljene recepte.

Osim kuhanja i vođenja bloga, Hajrudinova velika ljubav je i stomatologija, a trenutno je peta godina na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu.

– Kuhanje uvijek prilagodim obavezama na fakultetu. Tako da kuham prije ili poslije predavanja. U suštini su moje objave zapravo dio moje svakodnevice, ono što ja sebi spremam taj dan za ručak ili desert. Naravno, ne mogu svakodnevno objavljivati, ali trudim se da to bude nekoliko recepata sedmično. Skoro svaki recept podijelim i s prijateljima na fakultetu. Ne znam kuhati za jednu osobu, tako da uvijek bude hrane i za prijatelje.

 

Autor: Samila Ivković, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content